Al 25.000 inwoners uit Aleppo geëvacueerd

Al 25.000 inwoners uit Aleppo geëvacueerd

Zeker 25.000 burgers en rebellen hebben de Syrische stad Aleppo kunnen verlaten sinds het begin van de evacuatieoperatie vijf dagen geleden. Dat meldt het Internationale Rode Kruis vandaag. "Maandag alleen al werden 15.000 mensen uit Oost-Aleppo geëvacueerd. In totaal gaat het om 25.000 mensen sinds afgelopen donderdag", aldus Ingy Sedky van het Rode Kruis, die eraan toevoegde dat er nog "duizenden" anderen wachten op evacuatie.

Onder de geëvacueerden bevinden zich veel gewonden of mensen die er slecht aan toe zijn door de koude. "Veel mensen zijn er slecht aan toe, iedereen heeft koud", zegt Bashar Babbour, de directeur van een lokale hulporganisatie.

Intussen hebben 750 personen tot nu toe Fouah en Kafraya verlaten, twee sjiitische dorpen die door jihadisten bezet worden in de provincie Idlib.

De Syrische autoriteiten en vertegenwoordigers van de oppositie waren tot een akkoord gekomen over een gedeeltelijke evacuatie uit Fouah en Kafraya. De tegenprestatie is de ontzetting van strijders en burgers uit de laatste rebellenzones in oost-Aleppo.

Bron: Belga