Aanval aan Louvre Parijs - Verdachte zou voor aanval over terreurgroep IS getweet hebben

Aanval aan Louvre Parijs - Verdachte zou voor aanval over terreurgroep IS getweet hebben

De man die ervan verdacht wordt een aanval te hebben willen uitvoeren aan het Louvre in Parijs, zou voor zijn aanval op Twitter berichten hebben geplaatst waarin hij verwijst naar terreurgroep Islamitische Staat. Dat hebben bronnen dicht bij het onderzoek gemeld. De tweets zouden verstuurd zijn van "een Twitterprofiel dat tot de verdachte zou kunnen behoren", klinkt het.

De politie onderzoekt nog steeds de iPhone en iPad van de dader, wiens identiteit nog bevestigd moet worden. De procureur van de Franse Republiek verklaarde eerder op de avond dat de verdachter een 29-jarige Egyptenaar is, die enkele weken geleden in Frankrijk was aangekomen.

Enkele minuten voor de aanval, die plaatsvond rond 09.50 uur, werden vanop het profiel op naam van Abdallah El-Hamahmy verschillende tweets verstuurd: "In naam van Allah (...) voor onze broers in Syrië en de strijders overal ter wereld" (09.31 uur), en in een tweet van 09.34 uur werd verwezen naar IS. Minstens 10 tweets werden verstuurd tussen 09.27 uur en 09.34 uur. De eigenaar van het profiel vermeldt ook een reis van Dubai naar Parijs op 26 januari, wat overeenkomst met de reis die de verdachte heeft gemaakt.

Vrijdagochtend viel een man aan het Louvre in Parijs vier soldaten aan. Hij had een machete bij zich en riep "Allahoe Akbar" (Allah is groot). Bij de aanval raakten twee soldaten lichtgewond. De anderen openden het vuur op de aanvaller, die in kritieke toestand werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Volgens de bron is zijn toestand vrijdagavond stabiel.

Bron: Belga