Aantal doden na doortocht tyfoon op Filipijnen opgelopen tot 41

Aantal doden na doortocht tyfoon op Filipijnen opgelopen tot 41

Op de Filipijnen is het aantal doden na de doortocht van tyfoon Phanfone opgelopen tot 41. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de autoriteiten. Tienduizenden mensen worden opgevangen in noodverblijven. De tyfoon bracht nog verwoestingen aan op de eilandengroep Visayas, een bij toeristen populaire bestemming wegens de witte zandstranden, en verliet zaterdagavond het grondgebied van de Filipijnen.

Volgens een nieuwe balans zijn er intussen 41 doden geteld. De vorige balans had het over 28 dodelijke slachtoffers. Er zijn nog steeds 12 vermisten.

Het nationaal rampenagentschap schat dat zo'n 1,6 miljoen mensen getroffen zijn door de tyfoon en dat 260.000 huizen beschadigd of verwoest zijn. Zeker 100.000 mensen moeten op zoek naar noodopvang. Zowat 80 procent van de bevolking van de Filipijnen is katholiek en het merendeel van de gelovigen die hun huizen moest ontvluchten, moest de kerstdagen elders vieren.

De regering schat dat de schade oploopt tot 21 miljoen dollar (18,7 miljoen euro).

Phanfone was al de 21ste tyfoon op de Filipijnen dit jaar. De archipel werd drie weken geleden ook al getroffen door een tyfoon. De doortocht van Kammuri kostte toen aan zeventien mensen het leven. In 2013 kwamen door tyfoon Haiyan meer dan 6.300 mensen om en raakten meer dan 4 miljoen anderen ontheemd.

Bron: Belga