Van een te krappe handdoek tot een toilet voor dwergen: Amerikaanse toont aan dat hotels niet aangepast zijn aan zwaarlijvige mensen (video)

Van een te krappe handdoek tot een toilet voor dwergen: Amerikaanse toont aan dat hotels niet aangepast zijn aan zwaarlijvige mensen (video)
TikTok / @itsmaryfran

Mary Fran begon per ongeluk met de videoreeks ‘Travelling as a fat person’ toen ze op gezinsvakantie was. Ze merkte al snel op dat het hotel totaal niet was voorzien op zwaarlijvige gasten en begon er grappen over te maken, die haar zus op beeld vastlegde. Zo zien we hoe de Amerikaanse lerares amper op de toiletpot past en de handdoek in de badkamer heel wat kleiner uitvalt dan normaal. Ook een badhandoek voor aan het zwembad rondwikkelen is geen lachertje: ofwel is je voorkant, ofwel je achterkant, ofwel je zijkant bedekt - alledrie tegelijk kan niet.

@itsmaryfran

Because Tik Tok thinks I’m bullying MYSELF, here’s the re-upload for the besties

♬ original sound - Mary Fran

@itsmaryfran

Traveling as a Fat Person Episode 2

♬ original sound - Mary Fran

Dan maar gezellig van het uitzicht genieten op het balkon, maar ook daar botst Mary Fran op een probleem: op de smalle stoelen is het niet bepaald gemakkelijk vertoeven.

Tijd voor verandering

De zussen gieren het uit van het lachen met de «absurde situaties» in het hotel, maar Mary Fran beseft dat niet iedereen er zo mee kan omgaan. «Humor helpt me. Ik ga erg licht om met een situatie die voor plussize mensen een zeer reële stress is», vertelt ze aan Buzzfeed. Toch geeft de Amerikaanse toe dat ze haar reisgewoonten aanpast door de obstakels die ze als zwaarlijvige vrouw moet overwinnen. «Ik reis nooit alleen, want ik ben bang dat de passagiers op het vliegtuigzitje naast me boos gaan zijn. Ook vraag ik me op voorhand af of alles in het hotel wel comfortabel zal zijn.»

In de reacties krijgt Mary Fran veel bijval van mensen die zich in haar situatie herkennen. «Deze beslommeringen gelden niet voor een geïsoleerd geval, ze zijn van toepassing op een hele gemeenschap die zich hetzelfde voelt», klinkt het. Mary Fran vindt dat er iets moet veranderen. «Het is tijd dat mensen beseffen welke uitdagingen wij moeten aangaan. Lichaamsvormen zijn de afgelopen jaren zo belangrijk geworden, er is geen excuus waarom de hotel- en reisindustrie hun praktijken niet kunnen aanpassen. Dikke, plussize mensen verdienen het om aanzien te worden als valide menselijke wezens in een industrie die zou moeten voldoen aan ieders maat en fysieke noden.»