Passagier zonder vliegervaring maakt geslaagde landing nadat piloot uitvalt: «Oh mijn God, geweldig gedaan» (video)

Passagier zonder vliegervaring maakt geslaagde landing nadat piloot uitvalt: «Oh mijn God, geweldig gedaan» (video)
Foto Unsplash

De Amerikaanse ‘Federal Aviation Administration’ (FAA) onderzoekt op dit moment het incident. Volgens hen waren er slechts twee passagiers aan boord toen de piloot een «mogelijk medisch probleem» had. Het is onduidelijk wat er aan de hand was met de pilot. Volgens audio van ‘LivATC.net’ (Live Air Traffic) zei de passagier enkel dat het ging over een «serieuze situatie»: «Mijn piloot praat incoherent en ik heb geen idee hoe ik het vliegtuig moet besturen», liet de moedige passagier weten.

Luchtverkeersleider Robert Morgan had volgens CNN net een pauze genomen, toen hij de volgende boodschap kreeg: «Hey, er is een piloot niet meer in staat om te vliegen. De passagiers proberen het vliegtuig te besturen. Ze hebben geen ervaring.» «Oh boy», reageerde Morgan.

Elegante landing

Morgan deed vervolgens zijn uiterste best om de piloot te lokaliseren. Na vier minuten vroeg de passagier: «Hebben jullie me al gelokaliseerd? Ik kan niet eens mijn navigatiescherm aanzetten. Daar staat alle informatie. Weten jullie wat ik moet doen?» Kort daarna zag de verkeersleider dat ze in de buurt waren van de stad Boca Raton, in Florida.

Vervolgens probeerde hij de passagier zo goed mogelijk te begeleiden naar het vasteland: «Probeer de vleugels horizontaal te houden en zie of je kan dalen. Duw de besturing vooruit en probeer heel traag te dalen.» En dat is wat de passagier deed: in een video van CNN is te zien hoe het vliegtuig een elegante landing maakt.

Zwangere vrouw

Morgan gaf de landing van de passagier een 10 op 10, vertelde hij aan CNN. «Ik dacht dat ik zou huilen. Ik had zo veel adrenaline in mijn lichaam.» Kort erna ontmoette Morgan zijn kersverse piloot. «Het was een emotioneel moment. Hij zei dat hij gewoon naar huis wou, naar zijn zwangere vrouw. En dat voelde nog zo veel beter. In mijn ogen was hij de held. Ik deed gewoon mijn job.»

Op een ander audiofragment van LiveATC.net is te horen hoe iemand zegt: «Je hebt net gezien hoe een paar passagiers dat vliegtuig geland hebben.» Daarop hoor je een piloot van American Airlines zeggen: «Zei je net dat die passagiers een landing gemaakt hebben? Oh mijn God. Geweldig gedaan.»