Nieuw-Zeeland stelt verregaande tabakswet voor die nicotinegehalte in sigaretten drastisch wil verlagen

Nieuw-Zeeland stelt verregaande tabakswet voor die nicotinegehalte in sigaretten drastisch wil verlagen
Foto Pexels

«Ze had blauwe lippen en kon amper nog naar de brievenbus stappen. Ik kon haar beschadigde longen zien onder de röntgenfoto’s... Er was nauwelijks nog iets over van haar longen na al het roken.»

Aan het woord tijdens de eerste lezing van de wet is assistent-minister van Volksgezondheid dr. Ayesha Verrall, die jarenlang als gezondheidsmedewerker aan de slag was.

Rookvrije generatie

Nieuw-Zeeland wil onder leiding van premier Jacinda Ardern als eerste land ter wereld een «rookvrije generatie» creëren. De nieuwe wetgeving is ongezien in de wereld en verregaand. Zo is tabak kopen verboden voor iedereen die geboren werd na 1 januari 2009, waardoor hedendaagse tieners nooit tabak zullen kunnen kopen.

Bovendien wordt het nicotinegehalte in sigaretten zwaar beperkt en zal tabak enkel nog te koop zijn in een speciale tabakswinkel. Supermarkten en kiosken zullen niet langer tabak mogen verkopen.

«Walgelijke industrie»

«Decennia lang hebben we de tabaksindustrie toegelaten dat ze hun product meer en meer verslavend maken zodat ze hun marktaandeel konden behouden. Het is walgelijk en het is bizar. We hebben meer regels in dit land om de veiligheid van een sandwich te garanderen dan van een sigaret», klonk het nog bij Verrall. «Onze prioriteit is om te beschermen wat van belang is: onze mensen, onze families, onze gemeenschap.»

Na de eerste lezing kreeg het wetsvoorstel bijna unanieme steun van alle partijen. Het voorstel moet nog enkele stappen doorlopen vooraleer de wet ingevoerd kan worden, maar verwacht wordt dat de tabakswet vanaf 2023 van kracht is.