BIZAR. Taliban herdenken vandaag machtsovername met officiële feestdag

BIZAR. Taliban herdenken vandaag machtsovername met officiële feestdag

Op 15 augustus 2021 viel de hoofdstad, waarmee de islamistische groepering de controle over het land heroverde. Kaboel viel zonder geweld nadat de regeringstroepen zich teruggetrokken hadden en toenmalig president Ashraf Ghani naar het buitenland vluchtte. De NAVO-troepen onder leiding van de VS organiseerden een chaotische terugtrekking vanuit de luchthaven van de hoofdstad. Tienduizenden Afghanen trokken er naartoe in een poging het land te onvluchten.

«15 augustus is de eerste verjaardag van de zege in de jihad van de Afghanen, onder leiding van het Islamitisch emiraat Afghanistan, tegen de bezetting van de Amerikanen en hun bondgenoten», klinkt de verklaring van het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken van de taliban.

Humanitaire catastrofe

De terugkeer aan de macht van de taliban betekende zeker voor vrouwen en meisjes een stap achteruit. Afghanistan beleeft een humanitaire catastrofe, bijna de helft van de bevolking wordt bedreigd door honger en met de regelmaat van de klok klagen organisaties over hoe mensenrechten met de voeten worden getreden en meisjes en vrouwen van het openbare leven uitgesloten worden.