BIZAR. Hoogbejaarde Iraniër die zich sinds de jaren 50 niet meer gewassen had, overleden

BIZAR. Hoogbejaarde Iraniër die zich sinds de jaren 50 niet meer gewassen had, overleden
Foto AFP

De man, Amou Haji, overleed zondag in het dorp Dejgah, in het zuiden van Iran. Volgens een lokale verantwoordelijke weigerde hij zich te wassen «uit vrees om ziek te worden». In 2013 werd een korte documentaire ‘Het bizarre leven van Amou Haji’ gewijd aan de man die bekendstond als de vuilste man ter wereld. Volgens dorpsbewoners had Haji een soort puberaal trauma opgelopen waardoor hij een geïsoleerd leven is gaan leiden.

Amou Haji leefde naar verluidt op een dieet dat grotendeels bestond uit overreden dieren. Hij beweerde dat zijn favoriete voedsel bedorven stekelvarkenvlees was. Nochtans had hij wel degelijk toegang tot vers voedsel, hij had er gewoon een hekel aan. Naar verluidt werd Haji boos als dorpelingen hem zelfgekookte maaltijden en proper water aanboden.

Roken van dierlijke uitwerpselen

Hoewel hij vers water afwees, bleef hij toch gehydrateerd en dronk hij elke dag een liter vloeistof. Hij haalde zijn water uit plassen en dronk het uit een roestig olieblik. Een van zijn favoriete bezigheden was het roken van dierlijke uitwerpselen uit zijn pijp.

Amou Haji mocht zich dan wel niet wassen, hij was wel bezig met zijn uiterlijk. Hij trimde zijn haar en baard door ze met een vlam op de gewenste lengte te branden, en hij gebruikte autospiegels om af en toe in de spiegel te kijken.

Voor iemand die zich sinds de jaren 50 niet meer gewassen had, was Amou Haji verrassend gezond. Lokale artsen waren stomverbaasd dat de hoogbejaarde man zijn onhygiënische levensstijl kon volhouden. Na tests op alles van hepatitis tot aids concludeerde Dr. Gholamreza Mowlavi, professor in de parasitologie aan de school voor volksgezondheid in Teheran, dat Amou Haji in zeer goede gezondheid verkeerde. Hij had maar één kwaaltje: trichinose, een parasitaire infectie die wordt veroorzaakt door het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees.