BIZAR. Gezinshoofd van ‘grootste familie ter wereld’ overlijdt in India

BIZAR. Gezinshoofd van ‘grootste familie ter wereld’ overlijdt in India
YouTube / @60 Minutes Australia

Ziona Chana stond aan het hoofd van een religieuze sekte waarbij polygamie voor mannen de norm is. Hij leed aan diabetes en hypertensie. Op 11 juni werd hij van zijn woonplaats in Baktawng Tlangnuam naar een privéziekenhuis in Aizawl gevoerd, in het oosten van India. Daar stierf hij afgelopen zondag.

In 1942 richtte zijn grootvader de christelijke, polygame sekte Chana Pawl op. Chana nam de leiding over en heeft zo’n 2.000 volgers, die allemaal leven en werken in een zelfvoorzienende gemeenschap rond het gigantische huis van Chana en zijn gezin, dat liefst honderd kamers telt. Enkele van zijn vrouwen zouden een slaapvertrek delen nabij Chana’s privéslaapkamer, aldus lokale media. Zo’n 400 families zijn lid van de sekte.

Toeristische trekpleister

Het is moeilijk om de exacte omvang van Chana’s gezin in kaart te brengen. Sommige bronnen hebben het over 39 echtgenotes, 94 kinderen, 33 kleinkinderen en één achterkleinkind, wat het totaal op 181 familieleden brengt. Verscheidene lokale media hebben Chana uitgeroepen tot de wereldrecordhouder van ‘gezinshoofd van de grootste familie ter wereld’, maar anderen maken diezelfde claim. Chana verscheen twee keer in de populaire Amerikaanse tv-show ‘Ripley's Believe it or Not’.

Wereldrecord of niet, Chana en zijn familie vorm(d)en een toeristische trekpleister in de regio. Uit alle windstreken stromen toeristen toe in het kleine dorp, in de hoop een glimp op te vangen van de sekte en het centrale gezin. Volgens Reuters is Chana geboren in 1945. Hij zou zijn oudste echtgenote ontmoet hebben op zijn zeventiende.