BIZAR. Chinese post verplicht personeel alle internationale post te ontsmetten in strijd tegen corona

BIZAR. Chinese post verplicht personeel alle internationale post te ontsmetten in strijd tegen corona
Foto Unsplash

Vorig weekend werd in de hoofdstad een besmetting met de omikronvariant gesignaleerd. Die persoon had een brief uit Canada ontvangen, waarop sporen van het virus ontdekt werden. De posterijen kregen daarop het bevel om «zo snel mogelijk» brieven en pakketten uit het buitenland te ontsmetten. Medewerkers die in contact kwamen met post uit het buitenland wordt gevraagd een boosterdosis van een coronavaccin te laten zetten.

Daarnaast werd een oproep gelanceerd aan de Chinese bevolking om hun bestellingen «uit landen en regio’s met een hoog coronarisico» te beperken.

Risico overdracht virus is miniem

Het onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus loopt nog altijd, onder meer door Chinese vertragingsmanoeuvres, maar volgens Peking is de kans groot dat het virus vanuit het buitenland, via diepvriesvlees, in China terechtkwam. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hecht weinig geloof aan die theorie. De VN-organisatie merkt verder nog op dat het risico op overdracht van het virus via oppervlakken beperkt is en mettertijd afneemt.