Zware celstraf voor Nederlander die 15-jarig meisje afperste: «Het ruïneren van haar leven was zijn doel»

Zware celstraf voor Nederlander die 15-jarig meisje afperste: «Het ruïneren van haar leven was zijn doel»
Foto’s ZUMA Press

De Canadese justitie eiste dinsdag 12 jaar cel voor C. De aanklager noemde de daden van de man «moreel verwerpelijk». Het gedrag van de Nederlander had verwoestende gevolgen, aldus justitie verder. De rechter erkende dat een «aanzienlijke celstraf» op zijn plaats is. Canadese media noemen het ongebruikelijk dat een rechter een hogere straf oplegt dan waar het Openbaar Ministerie (OM) om vraagt.

«Het ruïneren van Amanda’s leven was het nadrukkelijke doel van C., helaas heeft hij dat bereikt», zei de rechter. Dat C. zich jarenlang bezighield met zogeheten sextortion (afpersing met seksueel getint beeldmateriaal) van het jonge tienermeisje, rekent de rechter hem zwaar aan. «Met technologische middelen, waarbij hij zijn eigen identiteit verdoezelde, kreeg C. informatie over Amanda die hij gebruikte bij zijn criminele daden. Hij manipuleerde Amanda met vriendelijke aansporingen en bedreigingen die hij ook waarmaakte», verklaarde de rechter haar oordeel.

De Canadese Amanda Todd maakte tien jaar geleden op 15-jarige leeftijd een einde aan haar leven. Ze kreeg na haar dood grote internationale bekendheid door een filmpje dat ze online had gezet. In de video legde de tiener uit dat ze was afgeperst met naaktbeelden van haarzelf. C. wordt daar verantwoordelijk voor gehouden. De Nederlander, die overigens niet vervolgd werd voor haar dood, ontkent alle schuld.

Nederland leverde C. in 2020 uit aan Canada, waar een jury hem schuldig achtte. De rechtbank in New Westminster zou eigenlijk enkele weken geleden al een strafmaat bepalen, maar dat ging toen niet door omdat een aanklager het coronavirus had opgelopen.