WOW. Indrukwekkende beelden tonen lavastromen na vulkaanuitbarsting in IJsland

WOW. Indrukwekkende beelden tonen lavastromen na vulkaanuitbarsting in IJsland
AFP / J. Richard

De uitbarsting is op het zuidwestelijke schiereiland Reykjanes, zo’n 40 kilometer buiten hoofdstad Reykjavik. Volgens meteorologen zijn er sinds zaterdag ongeveer 10.000 aardbevingen in het gebied geregistreerd.

AFP / J. Richard

De burgerbescherming van de eilandstaat vraagt mensen voorzichtig te zijn en niet in het gebied te komen. Wetenschappers zijn onderweg met een helikopter om de situatie te beoordelen. Een vooraanstaande vulkanoloog zei dat de spleet enkele honderden meters lang is, maar dat het nog lastig is de omvang van de uitbarsting in te schatten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het risico voor bevolkte gebieden en belangrijke infrastructuur zeer laag wordt ingeschat. De belangrijkste luchthaven van het land ligt op het schiereiland, maar er is nog geen overlast voor het vliegverkeer.

Voor de uitbarsting van vorig jaar was het bijna achthonderd jaar geleden dat op Reykjanes een vulkaan actief was. IJsland telt dertig vulkanische systemen en meer dan zeshonderd warmwaterbronnen. Het land is een van de geologisch actiefste plaatsen op Aarde.

AFP / J. Richard

In april 2010 barstte de vulkaan onder de gletsjer Eyjafjallajökull uit. Duizenden vluchten werden toen geschrapt. Luchtvaartondernemingen en luchthavens leden miljardenverliezen.

AFP / J. Richard