Wat komt er kijken bij de installatie van een zonnepaneel? (kan alleen geïnstalleerd worden door een professional, geen consumenten i.v.m. gevaar!)

Wat komt er kijken bij de installatie van een zonnepaneel? (kan alleen geïnstalleerd worden door een professional, geen consumenten i.v.m. gevaar!)

Wat komt kijken bij het aanleggen van zonnepanelen

Wat komt kijken bij het aanleggen van zonnepanelen heeft te maken met de manier van plaatsing. Je kunt ervoor kiezen om een deskundig bedrijf de installatie te laten uitvoeren, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met het plaatsen van zonnepanelen. Om geen elementen te vergeten wanneer je de panelen op jouw dak plaats, zijn ze hieronder op een rijtje gezet:

  • Zonnepanelen 
  • Bevestigingsmaterialen 
  • Omvormer 
  • Aansluiting in de meterkast
  • Eventueel optimizers

Daarnaast zijn er ook meerdere factoren waarmee je rekening moet houden. Bij het zelf installeren van zonnepanelen loop je het risico om onder stroom te staan, doordat zonnepanelen direct energie leveren zodra er zonlicht op valt. Bezuinig daarom nooit op een goede en veilige installatie!

Materiaalsoorten spelen een belangrijke rol 

Bij de aanschaf van montagemateriaal voor zonnepanelen is het van essentieel belang om er goed op te letten voor welk daktype je het materiaal nodig hebt. Schuine daken vereisen namelijk een heel andere aanpak dan platte daken. Er is een speciaal montagesysteem voor een plat dak ontworpen, maar ook voor schuine daken. Dit om ervoor te zorgen dat het maximale rendement uit jouw zonnepanelen wordt gehaald. 

Er zijn drie materiaalsoorten waarin jij jouw zonnepanelen wilt hebben: monokristallijn, polykristallijn en dunne film. Het laatstgenoemde materiaal is de meest goedkope oplossing, maar heeft een lager rendement, waardoor je minder energie kunt opwekken voor een heel huishouden. Polykristallijn of monokristallijn zijn hierdoor betere opties. Ze zijn vele malen duurder bij de aanschaf, maar door de hoeveelheid energie dat ze opleveren heb je de zonnepanelen binnen enkele jaren terugverdiend. 

Kortom, voor het installeren van zonnepanelen is het van belang de juiste montagematerialen aan te schaffen voor het juiste daktype. Daarnaast moet je met verschillende factoren rekening houden en kunnen er risico’s bij de aanleg van zonnepanelen verbonden zitten. Hierdoor is het van belang om te overwegen om de installatie van zonnepanelen door professionals te laten uitvoeren