Verkeersinstituut Vias pleit voor lachgasverbod naar Nederlands voorbeeld

Nu in Nederland vanaf 1 januari het bezit en de verkoop van lachgas verboden wordt, herhaalt Vias zijn pleidooi voor een verstrenging van de regels in België. Begin dit jaar waarschuwde het verkeersinstituut al dat vooral jonge bestuurders steeds vaker lachgas gebruiken.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Kamer stemde vorig jaar al unaniem in met een wetsvoorstel van MR, CD&V en N-VA dat de verkoop van lachgascapsules aan minderjarigen verbiedt. Handelaars moeten sinds begin dit jaar ook een waarschuwing op de metalen capsules aanbrengen. De N-VA-fractie diende toen een amendement in om het gebruik van de capsules helemaal te verbieden, maar dat werd weggestemd: het middel wordt vaak gebruikt door de voedingsindustrie en is bovendien Europees erkend, wat een totaalverbod invoeren complex maakt. Verschillende gemeenten voerden wel op eigen houtje al een verbod op het gebruik van lachgas in, maar in anderen is het nog toegestaan.

Sensibilisering

Voor Vias moet, ook naar het voorbeeld van Nederland, doelgericht ingezet worden op sensibilisering van jongeren, om hen duidelijk te maken dat dit geen onschadelijke stof is en dat de gezondheidseffecten zeer ernstig kunnen zijn.

In het kader van de tiende nationale VerkeersONveiligheidsenquête van Vias van januari dit jaar gaf 8 procent van de bestuurders toe minstens één keer per maand te rijden na het gebruik van lachgas, vooral bij de 18- tot 34-jarigen (19 procent).

In Wallonië was er een forse stijging ten opzichte van 2021 bij de jonge mannelijke bestuurders: van 12 naar 26 procent. In Vlaanderen gaat het om 1 op de 5 jonge mannelijke bestuurders (20 procent) die maandelijks lachgas gebruiken achter het stuur, in Brussel over 1 op de 3.

Lachgas wordt vaak gecombineerd met alcohol. Eenenzestig procent van de jonge bestuurders tussen 18 en 34 jaar doet dat. De politie vindt ook steeds vaker grote flessen lachgas in plaats van kleine ampullen.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) schaarde zich al achter de oproep van VIAS en nu doet ook CD&V-Kamerlid Nawal Farih dat. De huidige wetgeving zou binnen twee jaar geëvalueerd worden, zegt ze, maar daar kunnen we niet op wachten. «‘Mondjesmaatbeleid’ volstaat niet. (..) Wat bij onze buren kan, moet bij ons ook lukken. Het Europese excuus geldt niet meer.» De Limburgse suggereert in eerste instantie een verbod in te voeren op de verkoop aan particulieren, zonder de groothandel te viseren.