Vandaag wordt beademing hersendode 12-jarige Archie stopgezet

Vandaag wordt beademing hersendode 12-jarige Archie stopgezet
Foto AFP

De ouders van Archie hebben altijd gestreden om hem te blijven behandelen en zo in leven te houden, maar verschillende rechterlijke uitspraken gaven aan dat de jongen van de beademing mag worden gehaald tegen de wil van zijn ouders.

De moeder van Archie riep nog de hulp in van de Britse minister van Gezondheid Steve Barclay en van de VN, maar tevergeefs.

«We begrijpen dat elk debat over het einde van de behandeling van Archie zeer moeilijk en pijnlijk is», citeert AP uit de brief van het ziekenhuis. «Maar we willen er zeker van zijn dat u en uw familie zo betrokken kunnen zijn als u wenst». Het ziekenhuis stelt bijvoorbeeld voor aan de ouders om vandaag op het bed van hun zoon plaats te nemen of hem vast te houden «als dat praktisch mogelijk is».

Online uitdaging

Archie liep een hersenletsel op bij een incident thuis, in april. Hij deed volgens zijn moeder vermoedelijk mee aan een online uitdaging waarbij deelnemers opzettelijk bewusteloos proberen te raken. De jongen kwam nooit meer bij en is volgens de artsen «hersenstamdood».