Tesla-topman Elon Musk wil Twitter volledig overnemen: «Mijn beste en laatste bod»

Tesla-topman Elon Musk wil Twitter volledig overnemen: «Mijn beste en laatste bod»
DPA / P. Pleul

Musk biedt alle aandeelhouders 54,2 dollar per aandeel, zo blijkt uit een mededeling van beurstoezichthouder SEC. Dat zou 54 procent meer zijn dan de aandelen waard waren op 28 januari, de laatste dag voordat de techmiljardair in Twitter begon te beleggen. Het bedrijf wordt zo gewaardeerd op zowat 43 miljard dollar. Woensdag sloot het aandeel aan bijna 46 dollar.

Volgens Musk heeft het platform veel potentieel, maar wordt dit nu nog niet volledig waargemaakt. «Na mijn belegging realiseer ik me dat dit bedrijf niet zal floreren, noch zijn maatschappelijke taak vervult in zijn huidige vorm. Twitter moet daarom veranderen in een niet-beursgenoteerd bedrijf», schreef Musk in een brief aan het socialemediumplatform. De Tesla-topman had eerder al kritiek geuit op het feit dat Twitter vrijemeningsuiting te veel beperkt.

Eenmalig bod

Musk verklaarde in de brief dat het om «zijn beste en laatste aanbod» gaat. «Als het niet wordt geaccepteerd, zou ik mijn positie als aandeelhouder moeten heroverwegen», klinkt het.

Musk, de rijkste man ter wereld, kan zich de overname zeker en vast veroorloven. Volgens de Bloomberg Billionaire’s Index is hij momenteel ongeveer 260 miljard dollar waard.

Eerder deze week raakte al bekend dat Musk niet zou toetreden tot de raad van bestuur van Twitter, net op het moment dat zijn benoeming zou ingaan. Het innemen van een bestuurzetel zou ertoe hebben geleid dat Musk onmogelijk een overnamebod had kunnen doen.