RTBF-journaliste interviewde per ongeluk Salah Abdeslam: «Eerst voelde ik me schuldig» (video)

Het is 14 november 2015, de dag na de terreuraanslagen in Parijs. RTBF-journaliste Charlotte Legrand trekt de straat op om reacties te sprokkelen van toevallige passanten. Ze stelt vragen, Salah Abdeslam antwoordt. Pas nu, zes jaar later, beseft ze dat ze toen oog in oog stond met één van de gevaarlijkste terroristen in de geschiedenis van ons land.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Salah Abdeslam is een van de terroristen die de aanslagen in Parijs en Brussel mee voorbereidde. Hij reed IS-strijders rond in Europa, zocht materiaal om explosieven te maken en zou normaal op 13 november 2015 een zelfmoordaanslag plegen in Parijs, net zoals zijn broer. Maar zijn bommengordel was stuk, zo vertelde hij.

Grenscontrole

Na de terreuraanslag in Parijs vertrok Abdeslam, samen met Hamza Attou (27) en Mohammed Amri (33), met de wagen terug naar België. RTBF-journaliste Charlotte Legrand deed op dat moment interviews aan de grens met mensen die werden tegengehouden door de politie. Ze interviewde drie mannen die aan het wachten waren in hun auto en sprak zo zonder het te beseffen met Salah Abdeslam en zijn handlangers.

De RTBF heeft nu het radiofragment online gezet dat op 14 november 2015 werd uitgezonden. Daarin hoor je Abdeslam en zijn kompanen aan het woord. “Dit is de derde. Derde controle. Eerlijk gezegd, vinden we het een beetje vervelend. Maar we hebben nu begrepen wat de zin is van... Het waarom. Achteraf weten we waarom”, vertelden ze door elkaar. Je kan het fragment hier beluisteren.

Niet sympathiek

Legrand kan zich de drie mannen nog goed herinneren. "Er zaten drie jonge mannen in de auto die er erg moe uitzagen, hun gezichten zagen er afgeleefd uit. Degene die achterin zat, had een dikke jas of een deken rond zich”, legt ze uit aan haar eigen zender. Hoewel de mannen op haar vragen antwoordden, vond de radiojournaliste hen niet echt sympathiek. “Zodra ze hun papieren terugkregen, hebben ze het gesprek snel afgebroken en sloten ze hun autoraam weer.”

Opscheppen in de cel

Vorig jaar raakte al bekend dat Abdeslam tijdens die grenscontrole geïnterviewd werd. Hij vertelde er namelijk over tegen enkele celgenoten tijdens een afgeluisterd gesprek. “Zonder de opschepperij van Abdeslam zou ik het nog altijd niet zeker geweten hebben”, vertelt de RTBF-journaliste. “Ik voelde me, vreemd genoeg, eerst een beetje schuldig dat ik tijdens het interview niets gemerkt had. Maar op dat moment had ik gewoon niet de elementen om Abdeslam te herkennen. Noch ik, noch de politie.”

Waarom niet meteen opgepakt?

Legrand interviewde Abdeslam aan een grenscontrole die bedoeld was om ervoor te zorgen dat medeplichtigen van de aanslagen niet konden vluchten. Hoe kan het dan dat Abdeslam niet meteen werd opgepakt? Volgens federaal procureur Frédéric Van Leeuw stond de terrorist wel degelijk geseind op het moment van de controle, maar ging het om een discrete seining. Dat legde hij uit in het Eén-programma Pano. “De Franse gendarmes zagen die seining en hebben aan hun Belgische collega’s meer uitleg gevraagd. Maar ze hebben niet op antwoord gewacht en hebben de mannen laten doorrijden.” Uiteindelijk werd Abdeslam pas op 18 maart 2016 opgepakt.