Roep om meer energiemaatregelen klinkt steeds luider

De roep om meer energiemaatregelen klinkt steeds luider, en komt uit alle hoeken. Zo vragen de bedrijfswereld en milieubewegingen in een open brief aan de Vlaamse regering om in te zetten op energiebesparingsmaatregelen. Ook de Vlaamse sociale partners en de onderwijswereld drukken de regering-Jambon op het hart om snel in te grijpen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Met energiebesparingsmaatregelen «beschermen we kwetsbare huishoudens en zijn we solidair met andere lidstaten en Oekraïne», klinkt het bij Bond Beter Leefmilieu, Dialoog vzw, Energy Saving Pioneers, Flux50, Greenpeace, NAV en ODE Vlaanderen.

De snelste en efficiëntste manier om de op hol geslagen energiemarkten te bedaren, is de vraag reduceren, klinkt het in de open brief aan de regering van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). De organisaties formuleren daarom vier maatregelen op korte termijn die moeten zorgen voor een grote energiebesparing, zonder significant comfortverlies.

Energie-efficiëntie

Zo vragen ze om de temperatuur in publieke gebouwen te beperken tot 19 graden en om straat-, gebouwen- en reclameverlichting ‘s nachts uit te schakelen. Verder roepen ze ook op tot een campagne rond het energie-efficiënt afstellen van verwarmingssystemen, waardoor 10 à 20% bespaard kan worden op de gasvraag voor verwarming. Tot slot pleiten ze ook voor een actieve begeleiding bij renovatiewerken en energiebesparende maatregelen.

Ook op lange termijn formuleren de organisaties een aantal maatregelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het vergroenen van de warmtevraag en het «verledden» van openbare gebouwen.

De Vlaamse sociale partners, verenigd in de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), roepen de Vlaamse regering eveneens op snel werk te maken van «grootschalige projecten om het fossiel energieverbruik te verminderen, in te zetten op hernieuwbare energie en gezinnen en ondernemingen tijdelijk en gericht te ondersteunen». Dat staat te lezen in een gezamenlijke oproep.

Crisismanager

One.brussels-Vooruit kwam bij monde van Brussels parlementslid Els Rochette alvast met enkele voorstellen op de proppen om de energiearmoede bij Brusselaars aan te pakken: een specifieke energiecrisismanager, het verlagen van de elektriciteits- en gasfactuur en het bevriezen van de huurindex voor de eerste 700 euro per maand.