Recordaantal dolfijnen gedood aan Faeröer-eilanden

Aan de Faeröer, een eilandengroep tussen Schotland, Noorwegen en Ijsland, zijn 1.400 dolfijnen in een baai gedreven en omgebracht. Daarmee wordt opnieuw het debat geopend over de Grindagrap, een traditionele vorm van visserij op de eilanden in het noorden van de Atlantische Oceaan.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In 2020 werden volgens de tellingen in totaal 576 grienden (dolfijnen van de walvissoort) en 35 witflankdolfijnen in het nauw gedreven en gedood door lokale Faeröerders met messen. Dat er nu 1.400 dieren zijn omgekomen, is volgens de voorzitter van Faeröerse vereniging van griendenjacht ‘buitensporig’. De voorzitter vreest dat dit incident het imago van de eilanden zal schaden. Hij stelt daarom de toestemming in vraag om zomaar grienden en dolfijnen te doden.

Traditie van de vikingen

Grindagrap is een traditie dat afkomstig is van de vikingen. De dieren worden naar een baai gelokt waar ze ter plekke worden gedood. Het vlees van de grienden en de dolfijnen wordt dan onder de deelnemers verdeeld. Ook voor de lokale bevolking is dat vlees van de dieren een vaste waarde op het menu.

Maar dit incident roept vragen op over die traditionele vorm van visserij. Volgens de voorvechters wordt met de grindagrap op een duurzame manier voor voedsel gezorgd en beschouwen ze het ritueel als een deel van hun culturele identiteit.

Voor dierenrechtenactivisten is die slachtpartij volledig nutteloos. Het hoofd van de dierenrechtenorganisatie, Rob Read, vindt niet dat de dieren moeten worden geslacht om de lokale bevolking te voorzien van vleesconsumptie. «Dit is jagen om te jagen en dat is waarom wij hier al jaren tegen strijden.»