«Record voor hernieuwbare energie in 2021, maar nog onvoldoende»

Voor wind- en zonne-energie is 2021 een recordjaar geworden, maar toch stijgt de capaciteit nog onvoldoende om wereldwijde CO2-neutraliteit te bereiken tegen 2050. Dat blijkt woensdag uit een rapport over hernieuwbare energie van het Internationaal Energieagentschap (IEA), de organisatie die landen adviseert over hun energiebeleid.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Er is dit jaar 290 gigawatt nieuwe capaciteit geïnstalleerd, en dat ondanks de gestegen kosten voor sommige componenten en voor transport, klinkt het woensdag in het rapport.

Alle regio’s

Het IEA stelde zijn verwachtingen bij en verwacht dat er tegen 2026 4.800 gigawatt beschikbaar zal zijn aan capaciteit, oftewel 60 procent meer dan in 2020. Het is het equivalent van de huidige capaciteit van nucleaire en fossiele energie samen. Zonnepanelen zouden goed zijn voor meer dan de helft van de groei, de capaciteit van windenergie zou verdriedubbelen.

De trend geldt voor alle regio’s. China ligt op kop, met 1.200 gigawatt aan capaciteit van wind- en zonne-energie vanaf 2026, vier jaar eerder dan de officiële doelstelling. In India verdubbelt de groei tegenover de periode 2015-2020.

Hoge prijzen

Maar als de prijs van componenten en materialen even hoog blijven tot eind 2022, dan kunnen de kosten voor investeringen weer even hoog zijn als voor 2015. Voor zonne-energie zouden zo drie jaren van dalende prijzen uitgewist worden, zegt het IEA.

«De huidige hoge prijzen van materialen vormen nieuwe uitdagingen voor de sector van hernieuwbare energie. Maar de hoge prijzen van fossiele energie maken hernieuwbare energie ook concurrentiëler», zegt de directeur van het IEA, Fatih Birol.

Maatregelen

Het IEA raadt landen aan om coherente maatregelen te nemen om de ontwikkeling van hernieuwbare energie op te schroeven. Het gaat onder meer om de aanpassing van elektriciteitsnetwerken en het wegwerken van een gebrek aan draagvlak bij de publieke opinie. Ook moeten de problemen aangepakt worden die ontwikkelingslanden hebben om de energie te financieren, klinkt het.

Andere bronnen van hernieuwbare energie, zoals stuwdammen, bio-energie of geothermie, zijn slechts goed voor 11 procent van de groei van hernieuwbare energie tegen 2026. Reden is een gebrek aan steun en winstgevendheid.

Alles bij elkaar is de verwachte groei dus onvoldoende om wereldwijde CO2-neutraliteit te bereiken tegen 2050. Dat is nochtans nodig om de opwarming van de aarde te beperken tot +1,5 graad tegenover het pre-industriële tijdperk. Om dat te bereiken, moet de snelheid waarmee hernieuwbare capaciteit geïnstalleerd wordt tegen 2026 nog verdubbelen tegenover wat het IEA verwacht. De vraag naar biobrandstof moet vier keer hoger.