Omikronvariant dit weekend goed voor helft van besmettingen: «We moeten scherpe piek afplatten»

De omikronvariant van het coronavirus zet zijn opmars voort en was donderdag in ons land goed voor 41% van de vastgestelde besmettingen. Verwacht wordt dat omikron dit weekend al verantwoordelijk zal zijn voor de helft van de besmettingen. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano vrijdag gezegd tijdens de wekelijkse persconferentie.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Momenteel blijken zowat 3.000 mensen per dag besmet met de omikronvariant, waar dat er een week geleden nog 700 waren. Op een week tijd is dat aantal dus verviervoudigd. «De afwisseling van de wacht tussen de delta- en omikronvariant komt eraan», zegt Van Gucht. «De omikronvariant zal binnen enkele dagen de dominante variant zijn. Dit zou kunnen leiden tot een stijging van het aantal besmettingen en later in de loop van januari tot een toename van de ziekenhuisopnames», aldus de viroloog.

Van Gucht benadrukt wel dat veel zal afhangen van ons gedrag, van de boostercampagne en van het ziekteverloop van de omikronvariant. Uit gegevens van buitenlandse studies blijkt alvast dat de kans op een ziekenhuisopname bij een besmetting met de omikronvariant lager is. «Voorlopig wijzen studies erop dat die kans 30 tot 80 procent lager is. In doorsnee kunnen we uitgaan van een 50 procent lagere kans», aldus Van Gucht, die beklemtoont dat er nog veel onzekerheid is over die cijfers.

Scherpe piek blijven vermijden

Een lagere kans op een ziekenhuisopname betekent volgens de viroloog ook niet dat we gevrijwaard zullen blijven van een nieuwe golf aan ziekenhuisopnames. «Het blijft dan ook zaak om een scherpe piek in de besmettingen af te platten. Een snelle uitrol van de boostercampagne kan daarbij een groot verschil maken, net als het beperken van de contacten in de komende weken. Veel besmettingen vinden immers plaats in de privésfeer.»

Veilig feesten

Veilig feesten in de komende dagen kan volgens de viroloog door het aantal genodigden te beperken, door vooraf een zelftest te doen, door binnenruimtes goed te ventileren, door kwetsbaren te beschermen en door thuis te blijven wanneer men ziek is. Ook het dragen van een mondmasker is erg belangrijk, bij voorkeur een FFP2-masker. Het is volgens de viroloog ook zeer belangrijk dat het mondmasker correct gedragen wordt en goed aansluit op het gezicht. FFP2-maskers met uitlaatventielen worden afgeraden. «Die zijn geen goed idee omdat ze geen bescherming bieden voor de omgeving. Een besmet persoon zal met zo’n masker besmette lucht uitstoten in zijn omgeving.»

Ook griepgolf

Behalve voor een omikrongolf werd vrijdag ook gewaarschuwd voor een griepgolf volgend jaar. «We willen mensen uit de risicogroep dan ook vragen om zich zeker ook tegen de griep te laten vaccineren», zegt Van Gucht. «Dit mag zelfs tegelijk met een coronavaccin. Beide vaccins combineren is perfect mogelijk.»

Ten slotte werd ook een oproep gedaan om bloed te doneren aan het Rode Kruis. De bloedvoorraad is momenteel erg laag. Meer info over bloed doneren in coronatijden is beschikbaar op de website van het Rode Kruis.