NMBS breidt afhaalconcept voor verse groenten en fruit aan stations fors uit

NMBS breidt afhaalconcept voor verse groenten en fruit aan stations fors uit
Belga / P. Clément

NMBS wil op deze manier lokale projecten aanmoedigen die oog hebben voor de nieuwe gewoonten van de consument en de milieu-uitdagingen. Stations zijn ook ingebed in het weefsel van een stad of gemeente en NMBS wil het «leven in het station» verder stimuleren. Het proefproject dat vorig jaar werd gelanceerd resulteerde in tevreden klanten en spontane kandidaturen voor andere stations.

NMBS is op zoek naar aanbieders van afhaalpunten waar wekelijks lokale kwalitatieve voedingsproducten kunnen worden afgehaald die vooraf online werden besteld. Het gaat dan voornamelijk om groenten en fruit, die buurtbewoners en reizigers bijvoorbeeld na het werk, op weg naar huis, af kunnen halen. Kandidaten kunnen voor de afhaling van de producten kiezen tussen een wekelijkse stand of een systeem van kluisjes of automaten voor rechtstreekse verkoop (afhankelijk van de mogelijkheden per station).

Het station leeft

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet: «De stations nemen in onze steden en dorpen een centrale en strategische plaats in. Ik wil er nog meer levendige plekken van maken, met maatschappelijk relevante activiteiten. Daarom juich ik dit initiatief van NMBS toe om er groenten en fruit uit de korte keten te verkopen. Ik ben verheugd dat NMBS na het proefproject van vorig jaar nu een projectoproep lanceert in meer dan 50 stations in België!»

50 stations

In een eerste fase gaat het om een oproep naar kandidaten in meer dan 50 stations.

Vlaanderen: Aalter, Blankenberge, Deinze, De Pinte, Diegem, Diest, Essen, Geel, Genk, Gent-Sint-Pieters, Geraardsbergen, Izegem, Landen, Lichtervelde, Liedekerke, Mechelen-Nekkerspoel, Mol, Ninove, Noorderkempen, Oudenaarde, Puurs, Roeselare, Sint-Genesius-Rode, Sint-Truiden, Torhout, Turnhout, Waregem, Wetteren, Zaventem

Wallonië: Andenne, Borgworm, Dinant, Genval, 's Gravenbrakel, Hoei, Flémalle-Haute, Jambes, Jurbeke, Leuze, Libramont, Luttre, Luik-Carré, Luik-Guillemins, Luik-Sint-Lambertus, La Louvière-Zuid, Marchienne-au-Pont, Marloie, Ottignies, Pepinster, Saint-Ghislain, Tamines, Tubeke, Waterloo, Welkenraedt, Zinnik