MOVIES. Unseen: «Vandaag wil iedereen bekeken worden»

MOVIES. Unseen: «Vandaag wil iedereen bekeken worden»
Foto R.V., Kleine foto: Belga / J. A. Gekiere

Onzichtbaarheid is een dankbaar thema voor fictie. Waarom vind jij het vandaag relevant?

Geoffrey Enthoven: «Om heel veel redenen. ‘Unseen’ is in de eerste plaats een mysterie. Je wil als kijker weten wat er gaande is, waar alles aan ligt en wie verantwoordelijk is. Maar er zitten ook andere lagen onder. We leven bijvoorbeeld in een maatschappij waar iedereen bekeken wil worden. Vandaar het succes van sociale media zoals Instagram. ‘Unseen’ gaat ook over wat het betekent om gezien of niet gezien te worden. Wat doet dat met jou, als anderen je negeren of niet zien staan?»

Het valt op dat onzichtbaarheid hier niet per se een voordeel is.

«Dat klopt. Veel verhalen gaan over onzichtbaarheid als superkracht of een speciale gave. Dat zit ook wel een beetje in ‘Unseen’, maar hier is het toch vooral een handicap dat niemand je kan zien. Dat vond ik heel origineel.»

Ik kan me voorstellen dat het geen gemakkelijke serie was voor jou. Hoe film je iets wat niet zichtbaar is?

«Daar hebben we veel over gedebatteerd. We wilden die onzichtbare personages toch ook een gezicht en emoties geven. Daarom hebben we een extra dimensie gecreëerd en tonen we ze zoals ze echt zijn als ze onzichtbaar zijn: naakt. Want anders zou je een hoopje kleren moeten zien rondzweven.»

De serie geeft 5G aan als mogelijke oorzaak van de problemen. Maak je je zorgen om die technologie?

«Ik zou het niet weten. Ik heb gesproken met mensen die elektrohypersensitief (EHS) zijn, en ik geloof ook dat zij daar echt last van hebben. En 5G is nog veel krachtiger. We zullen moeten zien wat het op termijn geeft. Maar ik denk ook dat we de wereld om zeep helpen op manieren die veel erger zijn dan 5G.»

De laatste aflevering opent perspectieven voor een vervolg. Staat seizoen 2 op stapel?

«Ze zijn ermee bezig. Maar ik kan niet zeggen wanneer het klaar zal zijn.»