Kernkabinet akkoord over sluiting centrales en onderzoek naar nieuwe nucleaire technologie

Kernkabinet akkoord over sluiting centrales en onderzoek naar nieuwe nucleaire technologie
Foto Unsplash

De federale regering wilde voor Kerstmis een akkoord over het dossier. Dat akkoord ligt donderdagmorgen dus op tafel, na verschillende vergaderingen van het kernkabinet de afgelopen weken en ultiem nog een nachtje door onderhandelen.

Sluiting in 2025

Zoals bekend was de definitieve sluiting van alle zeven kernreactoren wettelijk voorzien in 2025. Het regeerakkoord herneemt dat, maar liet ook de deur open voor het langer openhouden van de twee jongste centrales Doel 4 en Tihange 3. De eerste piste, waarbij twee gascentrales zouden moeten helpen om de nucleaire energie te vervangen, werd de voorbije weken Plan A genoemd. De piste met de levensduurverlenging, waar de MR grote voorstander van is, werd Plan B genoemd.

In regeringskringen valt te horen dat het kernkabinet een akkoord heeft gesloten waarin zekerheid centraal staat, met name ook bevoorradingszekerheid, zoals afgesproken in regeerakkoord. Plan A wordt versterkt met een «sluitend proces» om het te kunnen uitvoeren, gegeven de onzekerheid die er is gerezen rond de gascentrale in Vilvoorde. Zoals bekend weigerde Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) eerder een vergunning. Uitbater Engie kondigde al aan een nieuwe aanvraag te zullen indienen.

Onderzoek

Ons land gaat ook investeren in onderzoek naar kernenergie van de toekomst en de nieuwe kleinere, modulaire kerncentrales. Dat zijn de zogenaamde SMR’s, waar ook Frankrijk en Nederland naar kijken. Er is sprake van 100 miljoen euro. Er komt nieuwe wet rond klimaatneutraliteit 2050 op vlak van energie. De idee is dat gascentrales enkel een overgangstechnologie zijn die moet evolueren naar klimaatneutrale oplossingen.

Een andere regeringsbron merkt echter op dat «het nucleaire niet weg is» en dat het «versterkt» Plan A daar betrekking op heeft. Het akkoord slaat op wat nodig is om de CRM-veiling voor gascentrales te repareren - gezien de onzekerheid rond Vilvoorde - en dat nu wordt gewerkt aan het nucleaire als vangnet, luidt het daar.

Persconferentie

De federale regering organiseert om 11.00 uur een persconferentie waar de details van het akkoord uit de doeken worden gedaan.