Hondenpoep achterlaten lang niet zo onschuldig: «Uitwerpselen zijn schadelijk voor biodiversiteit»

De uitwerpselen die honden achterlaten wanneer ze met hun baasje door een natuurgebied wandelen, zijn schadelijk voor de biodiversiteit. Dat stellen onderzoekers van de UGent vast. Het gaat wel om meststoffen, maar slechts een klein aantal planten heeft iets aan de hoge hoeveelheid nutriënten in hondenpoep. Andere, zeldzame soorten worden verdrongen, waardoor de biodiversiteit daalt.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De viervoeters verspreiden met hun excrementen elk jaar gemiddeld 11 kilo stikstof en 5 kilo fosfor per hectare natuurgebied. Zeker in zones waar honden aan de leiband moeten, schieten concentraties de hoogte in.

«In het scenario waar honden aangelijnd werden, ontdekten we dat de hoeveelheden achtergelaten stikstof en fosfor de wettelijke bemestingslimieten voor de landbouw overschreden», zegt bio-ingenieur Pieter De Frenne. «Behoorlijk verbazend, aangezien ons onderzoek over natuurgebieden gaat.»

175 kilo stikstof

De metingen zijn uitgevoerd in vier Gentse natuurgebieden, waar gedurende anderhalf jaar 487 tellingen zijn uitgevoerd. Dankzij een literatuurstudie over nutriëntenconcentratie in hondenurine en -uitwerpselen konden de onderzoekers verschillende scenario’s modelleren. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Ecological Solutions and Evidence van de British Ecological Society.

In de onderzochte natuurgebieden moeten honden wettelijk gezien aan de leiband, waardoor de onderzoekers een groot verschil opmerkten tussen de omgeving rond wandelpalden en de rest van het natuurgebied. De bemesting neemt dan wel af in het grootste deel van het onderzochte gebied, maar vlak langs de wandelpaden was dit niet het geval. Op jaarbasis lieten honden er zo maar liefst 175 kg stikstof en 73 kg fosfor per hectare achter.

Niet alleen landbouw verantwoordelijk

De geschatte hoeveelheid stikstof die zo toegevoegd wordt aan de natuur valt vooral op in vergelijking met de hoeveelheid stikstof die in heel Europa terechtkomt vanuit de atmosfeer. Dat is in Vlaanderen gemiddeld 22 kg per hectare per jaar.

De Frenne wijst op de gevolgen voor de biodiversiteit. «Er gaat terecht veel aandacht naar de hoeveelheid stikstof die de landbouw, de industrie en het verkeer injecteren in de atmosfeer. Maar honden zijn altijd buiten beschouwing gelaten in dit verhaal.»

Het onderzoek is uitgevoerd in de Gentse natuurgebieden De Vinderhoutse Bossen, de Gentbrugse Meersen en twee deelgebieden in het Natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen.

De onderzoekers roepen baasjes op om hondenpoep steeds op te ruimen.