Geert Molenberghs over omikron: «We moeten nadenken over strengere maatregelen»

Hoewel de boostercampagne in ons land het niet slecht doet, zullen we naast vaccineren nog andere maatregelen moeten treffen om de omikronvariant tegen te gaan. En daar mogen we niet te lang mee wachten, zo waarschuwt biostatisticus Geert Molenberghs. «Elke minuut die we verliezen, is kostbaar», klinkt het.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Op dit moment heeft ongeveer dertig procent van de gevaccineerde Belgen een boosterprik gekregen. Daarmee zitten we bij de beste landen in Europa. Er wordt echter verwacht dat de omikronvariant eind deze maand of begin januari dominant wordt. Daarom moet er snel ingegrepen worden.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil daarom de boostercampagne versnellen. De bedoeling is dat de meeste volwassenen tegen eind januari een derde prik hebben gekregen, in plaats van het aanvankelijke streefdoel in maart.

Strengere maatregelen

Maar zelfs dat zou nog niet snel genoeg zijn in de strijd tegen omikron. «Wat we ook doen, tegen begin januari krijgen we niet iedereen geboosterd. Er zal meer nodig zijn om de dreigende omikrongolf te beteugelen. We moeten alle zeilen bijzetten om de boostercampagne te versnellen, maar laat ons ook durven na te denken over strengere maatregelen. Elke minuut die we verliezen, is kostbaar», vertelt Geert Molenberghs in Het Nieuwsblad.

Afhankelijk van cijfers

Het volgende Overlegcomité vindt plaats op 22 december. Eerder verduidelijkte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dat er geen versoepelingen op tafel liggen. Of er bijkomende verstrengingen zullen komen, weten we nog niet. Viroloog Steven Van Gucht sluit dat in ieder geval niet uit. «We gaan over enkele weken zien wat het effect op de ziekenhuizen is. Als de huidige maatregelen niet volstaan om de nieuwe golf te controleren, dan zullen we moeten bekijken wat er bijkomend mogelijk is om het virus af te remmen. De basis blijft mondmaskers, afstand houden, ventileren en streng zijn op plaatsen waar het virus kan verspreiden», luidt het.