Geen extra Pfizer-vaccin nodig tegen coronavarianten

Vaccinproducent Pfizer/BioNTech rekent op de effectiviteit van zijn coronavaccin tegen de coronavarianten die de ronde doen. Een aangepast vaccin is dus voorlopig niet aan de orde. Intussen wil Duitsland het vaccin van Johnson & Johnson voor alle inwoners beschikbaar maken, ondanks de kritiek van het Noorse gezondheidsinstituut op de kwaliteit ervan.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Volgens Pfizer/BioNTech wijst niets erop dat een aanpassing van het huidige vaccin nodig is in de strijd tegen de belangrijkste geïdentificeerde varianten. Het bedrijf voegt er wel aan toe aan een «allesomvattende strategie» te werken om met die varianten om te gaan, mocht dat in de toekomst toch nodig blijken. Eind april meldde BioNTech dat zijn vaccin al op meer dan 30 varianten - waaronder de Indiase, de Britse en de Zuid-Afrikaanse - werd getest en telkens een «voldoende immuunrespons» vertoonde.

MEDISCH ADVIES INWINNEN

In Duitsland werd bekendgemaakt dat het coronavaccin van Johnson & Johnson aan alle Duitsers ter beschikking wordt gesteld. Eerder berichtte het Duitse persagentschap DPA dat het vaccin enkel voor 60-plussers zou worden voorbehouden, maar de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn legt dat advies naast zich neer. Concreet zal het vaccin van Johnson & Johnson voor iedereen toegankelijk worden gemaakt op vrijwillige basis. Daarnaast moet elk persoon ook vooraf medisch advies inwinnen, schrijft Die Welt. Duitsland nam vorige week al een soortgelijke beslissing voor het vaccin van AstraZeneca.

TWEE WEKEN VERTRAGING

Ook in Noorwegen zorgde het vaccin van Johnson & Johnson voor discussie. Het Noorse gezondheidsinstituut Folkehelseinstitut raadt het gebruik van het Johnson & Johnson-vaccin nu af. Eerder sprak het gezondheidsagentschap zich ook al uit tegen het gebruik van AstraZeneca. De zeldzame gevallen van tromboses en een laag aantal bloedplaatjes zorgen ervoor dat het gezondheidsinstituut de Noorse regering aanraadt om de entstof uit de vaccinatiestrategie te schrappen. «De besmettingscijfers en de bescherming van degenen met het hoogste risico zijn doorslaggevend geweest bij de beoordeling die nu is gemaakt», verklaarde directeur Geir Bukholm. Het is nu aan de Noorse regering om het advies al dan niet in de praktijk om te zetten. Het Folkehelseinstitut berekende dat het schrappen van Johnson & Johnson een vertraging van twee weken zou kunnen opleveren voor de groep van 18- tot 44-jarigen.