Frank Deboosere waarschuwt voor onweer: «Potentieel gevaarlijke situatie»

Frank Deboosere waarschuwt voor onweer: «Potentieel gevaarlijke situatie»
Belga / Nicolas Maeterlinck

We mogen ons voorbereiden op een turbulent einde van de week. Vanaf vrijdagnamiddag geldt code oranje in ons land. Dat wil zeggen dat er op verschillende plaatsen kans is op hevig onweer met mogelijk wateroverlast, hagelbuien en rukwinden. «De onweders komen in de namiddag en ’s avonds opzetten vanuit Frankrijk en ze kunnen lokaal echt wel fel zijn met veel water op korte tijd. Tientallen liters water per vierkante meter op één uur tijd is mogelijk. Plaatselijk kan daar hagel bij zitten of rukwinden. Dus toch wel een potentieel gevaarlijke situatie die we goed zullen moet opvolgen», legt Frank Deboosere uit op VRT.

Minder warm

Dat heeft tot gevolg dat het morgen een stuk koeler wordt. «Daarna gaan we weer tappen uit een heel ander vaatje, want de neerslagzone blijft zaterdag vooral over het oosten van het land lang hangen. In het westen wordt het zaterdag geleidelijk aan droog, maar de wolken overheersen. Misschien op het einde van de dag een paar opklaringen vanuit het westen, maar de temperaturen moeten we serieus inleveren. We komen zaterdag op de meeste plaatsen niet veel hoger dan 18 graden», klinkt het.

Volgende week aangenaam weer

Gelukkig herstelt het weer zich daarna geleidelijk aan en kunnen we vanaf midden volgende week opnieuw genieten van zomers weer. «De dagen erna zien we het kwik geleidelijk aan toch alweer een beetje stijgen. Zondag, maandag en dinsdag moeten we ons land weersgewijs in tweeën delen. In het oosten van het land is er altijd nog wel kans op een bui en eventueel een donderslag. In het westen van het land zijn er zondag en begin volgende week meer opklaringen en blijft het grotendeels droog. Op een periode met helemaal droog weer en opklaringen is het wachten tot midden volgende week met dan voor veel plaatsen een aangename 21 graden», aldus Deboosere.