Een jaar na de overstromingen: 75 procent van de slachtoffers is al volledig vergoed

Bijna een jaar na de zware overstromingen die ons land vorig jaar troffen van 14 tot 16 juli staan nog slechts tien procent van de schadedossiers open. Liefst drie kwart van de slachtoffers werd al volledig vergoed. Dat blijkt uit de balans die Assuralia, de Beroepsvereniging van Verzekeringsondernemingen maandag, opmaakte.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Van de 75.496 schadedossiers die werden geopend na de overstromingen is vandaag 90 procent quasi volledig afgehandeld. Zo werd al 75 procent van de slachtoffers volledig vergoed door hun verzekeraar voor het deel waarvoor ze verzekerd was. De overige vijftien procent van de verzekerden krijgt nog een resterend bedrag uitbetaald na voorlegging van facturen voor de uitvoering van de werkzaamheden.

In totaal hebben de verzekeraars in de drie gewesten al 1,7 miljard euro uitbetaald. Gemiddeld gaat het om ongeveer 30.000 euro per dossier, al kan dat in de zwaar getroffen gebieden stevig oplopen.

Correct

«Ik denk dat het om een zeer correcte statistiek gaat. Onze verzekeraars hebben in die eerste periode dag en nacht gewerkt om zos nel mogelijk een oplossing te vinden voor de schade en het leed van de verzekeraar», stelt Hein Lannoy, CEO van Assuralia.

Tien procent van de dossiers moeten nog afgerond worden. Binnen deze dossiers lopen nog gesprekken over het totaalbedrag van de vergoedingen. De betrokkenen ontvingen al voorschotten, maar in deze gevallen staan de dossiers nog open doordat er nog bewijsstukken ontbreken, er meerdere expertises nodig zijn na afloop van het drogen van de gebouwen of doordat aannemers overbevraagd zijn.

Verzekeraars moeten zich voorbereiden

Assuralia gelooft dat natuurrampen in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen. De verzekeraars willen daarop voorbereid zijn en herhalen hun oproep om te kunnen werken in een duidelijk en duurzaam wetgevend kader. Daarvoor kloppen ze aan bij de gewesten en de federale regering om een nieuw publiek-privaat model uit te werken. Ze zien dat de verzekerbaarheid van natuurrampen op haar limieten botst.

«Om de premies betaalbaar te houden en een volledige schadevergoeding te verzekeren wanneer dergelijke klimaatgebeurtenissen zich voordoen, moet absoluut worden voorzien in duurzame oplossingen, met de opzet van een adequatere publiek-private samenwerking. Bij gebrek aan een partnerschap kan de mogelijkheid om toekomstige grootschalige natuurrampen volledig te vergoeden in het gedrang komen», vreest Hilde Vernaillen, voorzitter van Assuralia.

Uitdaging

Men trok dus ook lessen uit de ramp. Lang niet iedereen bleek even goed verzekerd. Daarom wijst Assuralia op de nood aan educatie en duidelijke communicatie over verzekeringscontracten. Verder is de professionalisering van het beroep van verzekeringsexpert nog een werkpunt. Om zo preventief mogelijk te werk te gaan, pleit Assuralia tot slot voor het gebruik van data en technologie om risicozones zo goed mogelijk te definiëren.

«Natuurrampen worden een belangrijke uitdaging voor de jaren die nog komen. De overstromingen in België maakten slechts één procent uit van alle natuurrampen die vorig jaar plaatsvonden in de wereld», besluit Etienne Bouas-Laurent, ondervoorzitter van Assuralia.