Duitse WOI-duikboot gevonden voor kust van Oostende

Duitse WOI-duikboot gevonden voor kust van Oostende

Kort voor de zomer wezen onderwaterscans uit dat er mogelijk een duikboot in de nabijheid van Oostende lag. Die plaats werd bedoken en al snel werd duidelijk dat het om een Duitse boot gaat van het type UB-II. De boot ligt op stuurboordkant op de bodem van de zee.

Best bewaarde wrak

Het wrak heeft een lengte van 27 meter en een breedte van 6 meter én is quasi intact. Het is met voorsprong het best bewaarde wrak van dit type. Enkel het voorschip ontbreekt een tweetal meter, maar de torpedobuizen steken daar wel nog uit het wrak. Opvallend genoeg zijn ook alle luiken nog gesloten. Dat wijst erop dat de duikboot nog niet eerder ontdekt is en, nog belangrijker, dat de 23 bemanningsleden nog in het wrak zitten.

Om welke type het precies gaat, is nog onduidelijk. Het kan gaan om de UB-27, de UB-29 of de UB-32. De Flandern Flotille bestond uit 19 gelijke duikboten waarvan er 15 vijftien gezonken zijn. Dit is de elfde vondst in de Noordzee. Er zal binnenkort gezocht worden naar bevestiging. Ondertussen zijn de lijsten van de bemanningsleden al opgevraagd, dus van zodra er bevestiging komt, zullen de 23 vermisten gekend zijn. Dat is nog nooit gebeurd bij een dergelijke vondst in de Noordzee.

Hoe de boot gezonken is, is nog onduidelijk. De schade aan de boeg wijst erop dat een ontploffing van een contactmijn aan de bovenzijde van de duikboot mogelijk de oorzaak is. Waar de duikboot precies is gevonden, willen de wetenschappers en de gouverneur niet kwijt. Dit om avonturiers tegen te gaan. Inmiddels is de Duitse ambassade ingelicht en wordt er ook een dossier opgemaakt om het wrak te beschermen.

Meest gelezen
 1. seriously-low-carb-D9oITNUCjAU-unsplash

  LIFEHACK. Met deze simpele truc maak je het perfecte gepocheerde ei (video)

 2. belgaimage-184785472-full

  Nieuw K3’tje Julia Boschman (19): «Hier heb ik naar toegeleefd en van gedroomd»

 3. pexels-liza-summer-6382642

  Coronapandemie had verwoestende gevolgen voor elk aspect van welzijn van de mens

 4. belgaimage-182357990-full

  «Versoepelde teststrategie is recept om pandemie te versnellen»

 5. BELGAIMAGE-184803668

  Al 13 besmettingen met omikronvariant van coronavirus vastgesteld in Nederland