Dit zijn alle maatregelen die ingevoerd worden om de vierde coronagolf tegen te gaan

Het Overlegcomité heeft vanmiddag samengezeten om de verdere aanpak van de coronacrisis te bespreken. Er worden enkele verstrengingen opgelegd, maar niet in die mate dat het vrije leven zwaar beperkt wordt.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) legt uit dat de huidige golf er sneller kwam dan verwacht. «Na een periode van een plateau tijdens de maanden juli, augustus en september worden we nu duidelijk geconfronteerd met een zeer scherpe stijging van het aantal besmettingen, sneller dan men had ingeschat. Vorige week ging het om een stijging van 70% op het gebied van de besmettingen», klinkt het.

Toch heeft dat gelukkig nog niet geleid tot dramatische situaties in de ziekenhuizen en dat wijt De Croo aan de brede vaccinatie in ons land. «Maar we moeten hogere beschermingsmuren optrekken. Die moeten ervoor zorgen dat we nog steeds een vrij leven kunnen leiden, maar een voorzichtig leven. Dat doen we door omzichtig om te gaan met het aantal contacten dat we hebben», aldus De Croo.

De volgende maatregelen worden daarom ingevoerd:

1) Mondmaskerplicht

Vanaf vrijdag 29 oktober moeten we het mondmasker opnieuw dragen op publieke plaatsen die binnen zijn, zoals winkels, bedrijven, culturele gebouwen enzovoort. Ook het horeca- en fitnesspersoneel moet een mondmasker dragen.

2) Covid Safe Ticket

Het Covid Safe Ticket wordt dan toch ingevoerd in de horeca en de fitness, vanaf 1 november. Dat betekent dat als je naar het café, restaurant of de fitness gaat, je altijd zal moeten aantonen dat je volledig gevaccineerd bent, immuun bent, of recent negatief getest hebt op het coronavirus.

Momenteel moet je het Covid Safe Ticket tonen op evenementen vanaf 500 personen binnen en 750 buiten. Vanaf 1 november geldt dat voor evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 buiten.

3) Telewerk

Er komt opnieuw een sterke aanbeveling voor thuiswerk wanneer dat kan. «Thuiswerk zorgt ervoor dat er minder contacten zijn op de werkplek en dat is een goede zaak», aldus De Croo.