Dit land verkoopt in april waarschijnlijk al laatste niet-elektrische auto

Dit land verkoopt in april waarschijnlijk al laatste niet-elektrische auto
Foto Unsplash

De snelheid waarmee Noorwegen afscheid neemt van verbrandingsmotoren is verbazingwekkend. Het land wil in 2025 helemaal af zijn van benzine- en dieselvoertuigen, maar de overgang naar elektrisch rijden gaat sneller dan verwacht. De verkoop van auto’s op benzine daalt zo sterk dat de laatste nieuwe diesel- en benzineauto’s in Noorwegen waarschijnlijk al binnen 7 maanden de showroom uitrollen.

Elektrische auto’s razend populair

De Noorse Road Traffic Council rapporteert maandelijkse verkoopcijfers voor alle auto’s die in het land worden verkocht. Uit de meest recente cijfers bleek dat auto’s die niet-elektrisch rijden minder dan 10 procent uitmaakten van de volledige verkoop van nieuwe auto’s. Het jaar ervoor was dat nog ongeveer 21 procent. Een stevige daling dus.

Toch zullen er ook na 2022 nog wagens met een verbrandingsmotor verkocht worden, geeft ‘Motor’ toe in het artikel. Maar veel zullen dat er volgens het tijdschrift niet zijn. Het gaat om een klein aantal exemplaren van niche-voertuigen waarvoor nog geen elektrische vervanger bestaat. Onder elektrische auto’s worden in deze statistieken trouwens ook hybride wagens meegerekend. Maar ook daar worden er in Noorwegen niet zo veel van verkocht.

Over tien jaar niet meer tanken

Dat Noorwegen zo voorloopt op de doelstellingen voor 2025 komt voornamelijk door de fiscale voordelen die het kopen van elektrische voertuigen aantrekkelijk moeten maken. Bovendien stappen heel wat Noren over op elektrisch rijden omdat het over tien jaar misschien niet meer mogelijk is om te tanken in hun land. Sommige benzinepompen zijn er namelijk al druk bezig met de benzinepompen te vervangen door oplaadpunten.