Coronacrisis doet CO2-compensaties voor vliegreizen dalen

Vorig jaar kozen minder Belgen ervoor om de CO2-uitstoot van hun verplaatsingen te compenseren door een klimaatbijdrage te storten aan organisaties als Greentripper of Treecological. Dit komt door de coronacrisis, waardoor we minder vaak het vliegtuig nemen om te reizen. Dat blijkt uit rondvraag door Belga.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Op de sites van de organisaties kan je de CO2-uitstoot berekenen van je reizen. Het geld dat je stort, investeren zij in klimaatacties zoals bebossingsprojecten om de klimaatimpact van de reis te neutraliseren.

Hoopvol

Zo kon Greentripper vorig jaar bijna 4.278 ton CO2 compenseren. Dat cijfer is met 84 procent sterk gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar, toen Greentripper 26.470 ton CO2 compenseerde. Volgens de organisatie betaalde een reiziger in 2021 gemiddeld 44 euro, waarmee 3,7 ton CO2 kan worden gecompenseerd.

Bij Treecological, een initiatief van natuurorganisatie Bos+, werd 753,37 ton CO2 gecompenseerd, meer dan de helft minder dan in 2020, zegt woordvoerder Bart Carlier. Het gemiddelde bedrag lag in 2021 op ongeveer 80 euro en kwam dus heel wat lager uit dan in 2020, toen het gemiddelde bedrag nog 115 euro per reiziger bedroeg.

De coronacrisis heeft ertoe geleid dat minder mensen het vliegtuig nemen om op reis te gaan. Dat verklaart waarom de cijfers zo dramatisch zijn gedaald. Toch zijn beide organisaties hoopvol voor de toekomst. «De klimaatbijdrage wordt zeker populairder. Ook reisbureaus springen op de kar en nemen vaker CO2-neutrale reizen op in hun aanbod», zegt Natacha Laermans van Greentripper. Bovendien worden steeds meer mensen zich bewust van de klimaatimpact van hun reizen, aldus Carlier.