Coronacijfers doen het opnieuw slecht: hoe is dat kunnen gebeuren?

Coronacijfers doen het opnieuw slecht: hoe is dat kunnen gebeuren?
Belga / Nicolas Maeterlinck

We horen het niet graag, maar we moeten helaas spreken van een vierde coronagolf. Meer nog: als we op de besmettingscijfers afgaan, is deze golf de grootste van 2021. «Die cijfers zullen nog verder stijgen. Maar omdat er nu meer mensen gevaccineerd zijn dan in het begin van dit jaar, zijn de gevolgen nu milder qua ziekenhuisopnames en overlijdens», legt Geert Molenberghs uit in Het Laatste Nieuws.

Zeer besmettelijke variant

Meer dan 70% van de Belgische bevolking is intussen gevaccineerd. Hoe kan het dan dat de cijfers zo slecht evolueren? «In Vlaanderen zitten we bij de betere vaccineerders ter wereld. Maar ten eerste weten we dat gevaccineerden ook besmet kunnen raken, al ondervinden de meesten minder of soms zelfs geen symptomen. Ten tweede gaat er een bijzonder besmettelijke variant rond. Dat wordt vaak onderschat. Op de dam die we opwerpen met de vaccinatie wordt enorm gebeukt door deze variant. Bovendien worden er nog heel weinig maatregelen opgelegd en is er bijgevolg bijzonder veel contact tussen de mensen», aldus Molenberghs.

Voorzichtig blijven

Moeten we dan stilaan beginnen denken aan extra maatregelen? «We moeten ons ervan bewust zijn dat dit ernstig is. We moeten van de idee af dat het allemaal voorbij is en dat we de bladzijde nu kunnen omdraaien. In omgevingen waar we met veel mensen samenkomen blijven we best toch nog voorzichtig, zoals het dragen van een mondmasker. Ook het Covid Safe Ticket speelt een rol. We krijgen daardoor nog meer bezoek van de omliggende gebieden. In deze fase moeten we daar toch een beetje mee opletten», besluit hij.