Coronabetoging ontaardt opnieuw in rellen

Coronabetoging ontaardt opnieuw in rellen
Belga / H. Kaghat

Het viel op dat er in de Europese manifestatie voor de democratie, de naam voor de betoging tegen de coronamaatregelen, ook effectief heel veel nationaliteiten mee stapten. Organisator Europeans United pleit voor een breed maatschappelijk debat over de coronamaatregelen. De manifestanten verzamelden aan het eindpunt in een volgelopen Jubelpark voor toespraken door sprekers uit binnen- en buitenland.

OPNIEUW GEWELD

Na de betoging braken er opnieuw rellen uit. Verschillende agenten en burgers raakten gewond.

De onrust begon na 14 uur in de buurt van het Schumanplein en de Kleine Wetstraat. De politie greep in om de gebouwen van de Europese instellingen te beschermen en dreef de relschoppers met het waterkanon en traangas het Jubelpark in. Aan de andere kant van het Jubelpark werden in het teken van de manifestatie intussen toespraken gehouden onder de triomfboog.

Al snel begon een kat-en-muisspelletje tussen de oproerpolitie en de aanwezige menigte in het park. Doordat de relschoppers zich gesterkt voelden met de vele duizenden aanwezige betogers, begonnen zij zelfs de politie te chargeren en bleven ze projectielen gooien. Terwijl scandeerden ze «Liberté». De politie greep constant in met het waterkanon en traangas.

AANHOUDINGEN

De Brusselse politie heeft zeker een zestigtal personen administratief aangehouden en een tiental mensen werden gerechtelijk aangehouden, omdat ze in het bezit waren van of gegooid hebben met projectielen of voor weerspannigheid en beschadigingen van de openbare weg gezorgd hebben.

Nog voor de start van de betoging werden al zes personen administratief aangehouden die in het bezit waren van verboden of gevaarlijke voorwerpen. Dat bevestigt politiewoordvoerster Ilse Van de keere.