Britse onderzoekers kunnen voor het eerst drie types long COVID-19 identificeren

Britse onderzoekers kunnen voor het eerst drie types long COVID-19 identificeren
Broker / F. Bachmeier

De wetenschappers onderzochten 1.459 mensen met long COVID-19 die deelnamen aan de Zoe Health Study. Bij die studie rapporteerden deelnemers via een app mogelijke covidsymptomen. De auteurs van het longcovid-onderzoek spraken van long COVID-19 als iemand nog minstens 84 dagen na de besmetting symptomen had.

Een preprint van de studie, de versie van een wetenschappelijk artikel alvorens ze een peerreview heeft doorstaan, voert aan dat mensen met long COVID-19 onderverdeeld kunnen worden in drie groepen.

Type 1: Neurologisch

De eerste groep is die van mensen met neurologische symptomen, waaronder vermoeidheid, wazigheid en hoofdpijn. Het subtype komt meestal voor bij mensen die besmet raakten toen de dominante varianten alfa en delta waren.

Type 2: Ademhaling

Een tweede groep ervaarde ademhalingssymptomen, zoals pijn aan de borst en kortademigheid. Dit subtype kwam vooral voor bij mensen die besmet raakten gedurende de eerste golf van het virus, blijkt uit de studie, die gepubliceerd werd op preprint-site medRxiv.

Type 3: Mix

Een derde groep ervaarde een diverse reeks symptomen, zoals hartkloppingen, spierpijn en veranderingen van huid en haar. De onderzoekers zeggen wel dat de drie subtypes voorkwamen bij alle varianten.

«Niet één aandoening»

«Deze data tonen duidelijk aan dat het post-covidsyndroom niet gewoon één aandoening is, maar verschillende subtypes heeft», zegt hoofdauteur Claire Steves van King’s College London. «Het begrijpen van de grondoorzaken van deze subtypes kan ons helpen met behandelingsstrategieën. Deze data bendrukken bovendien het belang van een persoonlijke benadering bij longcovidzorg, met aandacht voor de situatie van ieder individu.»