Bijna 200 ziekenhuisopnames per dag: "Moeilijk om reguliere zorg te combineren met COVID"

Bijna 200 ziekenhuisopnames per dag: "Moeilijk om reguliere zorg te combineren met COVID"
AFP / J. Thys

UZ Leuven verzekert dat het de komende weken de extra capaciteit in orde zal brengen. Naast de opschaling van de intensieve bedden, zorgt het ziekenhuis ook voor een verhoging van de plaatsen op de gewone verpleegeenheden. «Dat betekent helaas dat de reguliere zorg verder in het gedrang komt. We zullen opnieuw mensen moeten opbellen om een ingreep uit te stellen. Voor sommige ingrepen, zoals orgaantransplantaties die enkel in een universitair ziekenhuis aangeboden worden, is dat extra pijnlijk. We vragen begrip van onze patiënten en delen hun frustratie.»

Griepseizoen

«Deze vierde golf valt in een periode met heel wat andere infecties die in omloop zijn. Die worden veroorzaakt door onze talrijke sociale contacten die er tijdens de lockdowns vorig jaar niet waren», zegt de hoofdarts nog. «We gaan proberen om zoals altijd al onze patiënten de beste zorg te bieden. Maar momenteel is het moeilijk om de reguliere zorg nog te combineren met de COVID-zorg.»

In de periode van 3 tot 9 november zijn elke dag gemiddeld 196,7 COVID-19-patiënten in het ziekenhuis opgenomen, een stijging met 29 % in vergelijking met de zeven dagen ervoor. Volgens de laatst beschikbare cijfers lagen gisteren in totaal 2.146 COVID-19-patiënten in het ziekenhuis, waarvan 434 patiënten op de afdelingen intensieve zorg verbleven. Dat betekent dat 22 % van de erkende IZ-bedden ingenomen zijn door coronapatiënten, blijkt uit het coronabulletin van gezondheidsinstituut Sciensano.