BIZAR. Onthouding tussendoor verkleint kans op zwangerschap

Foto Unsplash

Voor de meeste koppels met een kinderwens komt zo’n baby niet zomaar uit de lucht gevallen. Het is soms een kwestie van maanden-, misschien zelfs jarenlang proberen tot het lukt en dan nog is het niet iedereen gegund. Het lijkt wel alsof hoe meer je probeert, hoe minder het lukt.

Dat kan tot een hoop frustratie leiden. Lange tijd werd aangeraden om, als je zwanger wilde worden, alleen seks te hebben wanneer de vrouw vruchtbaar was. Tussentijdse sessies werden afgeraden want die zouden de kwaliteit van het sperma schaden. Maar een Chinees onderzoek ontkracht nu die theorie.

Betere kwaliteit

De studie werd gevoerd door artsen van het Center for Reproductive Medicine van het Shengjing-ziekenhuis in China. Zij deden een beroep op 1.000 proefpersonen om hun onderzoek te staven. Uit de analyse kwam naar voren dat hoe vaker koppels seks hebben, hoe beter dat is voor de kwaliteit van het sperma en hoe sneller ze dus zwanger werden.

Snellere zwemmers

Om tot die conclusie te komen, onderzochten ze het volume, de mobiliteit en de eiwitopmaak van de zwemmertjes, zowel 1 à 3 uur na de daad als na enkele dagen onthouding. Daaruit bleek dat sperma sneller zwom naarmate de mannen vaker klaarkwamen én dat ouder sperma de kans op een zwangerschap aanzienlijk verkleinde. Sperma dat zich al enige tijd buiten de testikels bevindt, loopt namelijk een groot risico op zuurstofbeschadiging. De onderzoekers raden dus aan om je vooral niet te onthouden en om waar mogelijk niet vast te houden aan een strakke planning, maar gewoon spontaan een potje bedsport in te lassen.