Tekort aan toiletpapier dreigt nu echt

Foto Unsplash

Iedereen herinnert zich vast nog de hamsterende winkelaars aan het begin van de eerste lockdown. Hoewel er toen ook even vrees was voor een tekort, bleef het wc-papier binnen rollen. Nu dreigt alsnog schaarste door de crisis in het Suezkanaal.

Het Braziliaanse bedrijf Suzano, de grootste producent van houtpulp ter wereld – een basisstof voor het maken van toiletpapier – waarschuwt voor serieuze vertragingen bij het transport. Volgens de CEO van Suzano zou de wereldwijde crisis in de sector van de zeecontainers kunnen leiden tot leveringsproblemen, zo schrijft Bloomberg.

De containercrisis, aangewakkerd door de enorme vraag uit China, speelt al maanden. Maar Suzano’s waarschuwing is een van de eerste belangrijke signalen die de overloop naar andere scheepvaartmarkten aantonen. 

Suezkanaal

De verstoring van de vrachtmarkt veroorzaakt grote schade aan de wereldhandel, met name voor voedsel en landbouwproducten. De blokkade van het Suezkanaal door een behoorlijk fout geparkeerd schip leidt nu bovendien tot verdere vertragingen.

Blijvende verstoringen kunnen gevolgen hebben voor de levering van toiletpapier als producenten niet over voldoende voorraden beschikken. Vermoedelijk valt al in april iets te merken van de afnemende leveringen.