Enorme voorraad AstraZeneca-vaccins in Italië komt naar België, maar niet voor lang

Na de berichten over de grote voorraad van Astrazeneca-vaccins in een fabriek in het Italiaanse Anagni, heeft de Italiaanse regering een inspectie laten uitvoeren. Uit de inspectie bleek dat de lading vaccins binnenkort op weg zal zijn naar ons land, en niet naar het Verenigd Koninkrijk, zoals eerder werd bericht
door
Xavier
Leestijd 1 min.
. Niet alle vaccins blijven echter in België, schrijft Het Nieuwsblad.

Een verklaring van de Italiaanse regering stelt dat de Europese Commissie zaterdag vroeg een lading AstraZeneca-vaccins bij producent Catalent in het Italiaanse Anagni heeft onderzocht. Volgens een bericht in de Italiaanse krant La Stampa gaat het om 29 miljoen dosissen van het vaccin. Die waren volgens de krant voor export naar Groot-Brittannië bestemd, maar uit de inspectie bleek dat dat niet klopte.

België

Astrazeneca deelde woensdag mee dat iets meer dan de helft van de dosissen (13 miljoen) van het vaccin in Anagni op een kwaliteitscontrole wacht om via het Covax-programma verdeeld te worden in ontwikkelingslanden. Het andere deel komt naar België, maar dat betekent niet dat alle 16 miljoen dosissen in Belgische armen zullen verdwijnen. Vanuit ons land zal een deel van de vaccins immers over andere EU-landen worden verdeeld. 10 miljoen dosissen zullen in de laatste week van maart aan EU-landen worden geleverd. Na kwaliteitscontrole volgt de rest normaal gezien in april, aldus AstraZeneca.