Met deze lifehacks bespaar je veel geld zonder al te veel moeite

Foto Unsplash

De beroemde uitspraak luidt: tijd is geld en geld is tijd. Ben je aan het sparen voor een huis, zit je wat krapper bij kas of wil je gewoon wat zuiniger door het leven gaan? Met deze hacks bespaar je geld zonder er al te veel moeite voor te doen.

De vriezer

Voedselverspilling is nog altijd een probleem. De Vlaamse overheid geeft aan dat de consument gemiddeld tussen de 18 en de 26 kilogram voedsel per jaar verspilt. Verspilling is slecht voor het milieu, maar ook slecht voor je portefeuille. Als je restjes eten over hebt, kun je het beter bewaren. Met een vriezer is dat een stuk makkelijker.

Boodschappenlijstje

Als je van plan bent om naar de supermarkt te gaan, maak je het best een boodschappenlijstje op voorhand. Bekijk thuis eerst je voorraadkasten en koelkast en schrijf op wat je nu écht nodig hebt. Hierdoor is de kans dat je onnodige dingen koopt een stuk kleiner. Daarnaast ga je waarschijnlijk veel gerichter op zoek, waardoor je minder tijd doorbrengt in de supermarkt. Nóg minder kans dat je wordt verleid door al dat lekkers.

Water

Koffie, thee en frisdrank: veel mensen drinken het graag. En zo veel geld kost het niet, zou je denken. Dat klopt wellicht, maar niets kan tippen aan water. Gratis is water drinken natuurlijk niet, maar wel een stuk goedkoper dan al het andere op lange termijn.

Nieuwsbrieven

Schrijf je in voor nieuwsbrieven. Deze staan vaak vol met verborgen kortingen die je goed kunt gebruiken. Geen zin in een grote hoeveelheid ‘spam’ in je mailbox? Maak dan heel simpel een nieuw mailadres aan speciaal om kortingen te ontvangen.

Poeder

Wist je dat poeder veel goedkoper is dan vloeibaar? Op vlak van wasmiddel dan. Waspoeder is de goedkoopste in vergelijking met vloeibaar wasmiddel en waspods. Nog een aantal voordelen: je was ruikt doorgaans frisser na het wassen met waspoeder. Het is daarnaast ook een stukje beter voor het milieu en werkt beter bij wassen op 60 graden of hoger. Het enige nadeel is dat het soms wat restjes poeder achterlaat in de machine, omdat het minder snel oplost.

Abonnementen

Een abonnement op Netflix, Amazon Prime, Knack en misschien ook nog op Disney+, sommigen hebben het allemaal. En dat kost allemaal geld. Elke maand gaat er via automatische incasso een boel geld van je bankrekening af, zonder dat je het misschien doorhebt.

Ga eens na of je alles wel gebruikt. Zo niet? Veel abonnementen kun tijdelijk stop zetten. Dat bespaart toch weer wat euro’s per maand.

Ticketjes

Bewaar je bonnetjes. Deze kleine moeite heeft meerdere voordelen. Ten eerste kan je met je ticketjes je spullen vaak nog terugbrengen, mocht er iets mis mee zijn. Dit bewijsje zorgt ervoor dat ongebruikte, kapotte spullen niet onnodig in je huis blijven slingeren.

Daarnaast is een kasboekje bijhouden een manier om geld te besparen. Je houdt je uitgaven en inkomsten daarin bij, een goed overzicht van je financiële situatie. Hiervoor is het handig om je ticketjes bij te bewaren.