Bijna een vijfde van voedsel wordt wereldwijd weggegooid: “23 miljoen volgeladen vrachtwagens”

Foto Unsplash

Ongeveer 17% van al het voedsel bedoeld voor menselijke consumptie werd in 2019 weggegooid. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties.

Gezinnen, restaurants en winkels gooiden in 2019 ruim 931 miljoen ton aan voedsel weg, aldus het rapport van het VN-Milieuprogramma (UNEP). Dat komt overeen met 23 miljoen volledig volgeladen vrachtwagens, genoeg om bumper-aan-bumper zeven keer rond de aarde te rijden. Tegelijkertijd hadden in 2019 bijna 700 miljoen mensen onvoldoende te eten.

Vooral bij huishoudens werd het meest weggegooid, zowat 11% van het totale beschikbare voedsel werd er verspild. Restaurants gooiden zowat 5% weg, winkels waren goed voor 2% verspilling.

Strijd tegen verspilling

Volgens het VN-Millieuprogramma zou een vermindering van de voedselverspilling een positief effect hebben op de uitstoot van broeikasgassen en wordt de milieuvervuiling daardoor ook teruggedrongen. Het betekent ook dat er meer voedsel beschikbaar is, waardoor honger en voedselschaarste uit de wereld wordt geholpen. In het rapport wordt iedereen dan ook opgeroepen om zijn steentje bij te dragen in de strijd tegen verspilling.