Facebook laat gebruikers opnieuw nieuws delen in Australië

Australiërs kunnen weer nieuwsberichten delen en lezen via Facebook. Door een nieuwe wet moeten sociale netwerken betalen voor nieuws. Hierdoor was het sinds vorige week onmogelijk om online nieuws te delen voor Australiërs via Facebook. Ondertussen is dit weer toegelaten.
door
nillab.rasheeq
Leestijd 1 min.

Facebook

De Australische regering en Facebook zijn niet de beste vrienden. Zo willen de Australiërs dat internetbedrijven die geld verdienen door nieuwsberichten te verspreiden daar ook voor betalen aan de mediabedrijven die die nieuwsberichten maken, zo meldt de VRT.

Om bedrijven zoals Google en Facebook te laten betalen, werkt Australië aan een nieuwe wet. De regering bleef standvastig in hun beslissing waardoor Facebook kwam met drastische maatregelen: het werd onmogelijk voor de Australische media om nog nieuws te lezen of delen via Facebook.

Wetswijziging

De Australische regering en Facebook hebben uren onderhandeld om tot ene besluit te komen. Beide partijen laten weten dat ze blokkade zullen stopzetten. “We zijn tevreden dat we een overeenkomst hebben kunnen vinden met de Australische regering”, zo laat Facebook weten in een persbericht.

Facebook vermeldt dat de regering wijzigingen heeft aangebracht in het wetsvoorstel. Er is ook sprake van een aantal toezeggingen door de Australische regering. Het nieuws op Facebook is binnen enkele dagen weer zichtbaar voor Australiërs.