Facebook laat gebruikers opnieuw nieuws delen in Australië

Facebook
foto Pixabay

Facebook heeft het opnieuw mogelijk gemaakt voor Australiërs om nieuwsberichten te delen en lezen. Door een nieuwe wet zullen sociale netwerken moeten betalen voor nieuws. Hierdoor had Facebook het sinds vorige week woensdag onmogelijk gemaakt om in Australië nog online nieuwsberichten te delen. Ze hebben de strijdbijl nu schijnbaar begraven.

Facebook

Facebook en de Australische regering maken het elkaar al een tijdje moeilijk. Zo willen de Australiërs dat internetbedrijven die geld verdienen door nieuwsberichten te verspreiden daar ook voor betalen aan de mediabedrijven die die nieuwsberichten maken. 

Om bedrijven zoals Google en Facebook te laten betalen, werkt Australië aan een nieuwe wet. De regering bleef standvastig in hun beslissing waardoor Facebook kwam met zwaar geschut: het maakte het voor Australiërs en Australische media onmogelijk om nog nieuws af te spelen.

Wetswijziging

Sindsdien werd er achter de schermen keihard onderhandeld tussen de Australische regering en Facebook. De partijen zijn tot een consensus gekomen. “We zijn tevreden dat we een overeenkomst hebben kunnen vinden met de Australische regering”, zo laat Facebook weten in een persbericht.

Volgens Facebook heeft de regering een aantal wijzigingen aangebracht in het wetsvoorstel en een aantal toezeggingen gedaan. Het bedrijf laat weten dat het de blokkade over een aantal dagen zal opheffen.