Opnieuw rellen in verschillende Nederlandse steden: “Bizar geweld en plunderingen”

Nederland
ANP / AFP / M. de Swart

In Nederland zijn er maandagavond op verschillende plaatsen opnieuw relletjes uitgebroken, uit onvrede met de strengere coronamaatregelen. Onder meer in Rotterdam, Amsterdam en in het Limburgse Geleen moest de politie ingrijpen. In andere steden werden personen gearresteerd die via sociale media opriepen tot geweld.

In onder meer Rotterdam hebben enkele honderden jongeren maandagavond de confrontatie met de politie gezocht. De groep bekogelde de aanwezige politie met stenen en vuurwerk, aldus een politiewoordvoerder. De jongeren plunderden winkels, richtten vernielingen aan en stichtten brandjes, stelt de politie. Ze probeerden ook brand te stichten in het politiebureau, maar dat is niet gelukt. De mobiele eenheid kwam ter plaatse en heeft charges uitgevoerd om de straat leeg te vegen. Het waterkanon werd ingezet, en de politie moest een waarschuwingsschot lossen toen agenten in het nauw werden gedreven.

Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vanwege de onrust een noodbevel afgegeven voor bepaalde straten. “Schaamteloze dieven, ik kan niet anders zeggen”, veroordeelt hij de relschoppers. Er werden minstens zestig relschoppers gearresteerd. Zeker tien agenten zijn gewond geraakt.

Ook in Amsterdam, het Limburgse Geleen, Amersfoort, en Den Bosch moest de politie maandagavond ingrijpen toen grote groepen jongeren zich verzamelden om te gaan rellen. De politie heeft in totaal 184 mensen opgepakt.

“Dit is waanzin”

Nederlandse politici hebben verbijsterd gereageerd op de rellen. Het liberale VVD-Kamerlid Bente Becker spreekt van “bizar geweld en plunderingen” in steden in het hele land. “Dit is geen protest, maar je eigen woonplaats slopen ten koste van hulpverleners, winkeliers en agenten. Kap hiermee!”

“Dit doet gewoon pijn”, twittert het christendemocratische CDA-Kamerlid Wytske Postma. “Tot nu toe waren winkelplunderingen altijd iets wat in andere landen gebeurde. Niet hier. Niet in ons Nederland.” Winkeliers hebben het volgens Postma al zwaar genoeg door de gedwongen sluiting in verband met het coronavirus. “Waanzin dit.”