"Cijfers die van de scholen komen zijn zorgwekkend"

«De cijfers die uit de scholen komen zijn zorgwekkend.» Dat heeft intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven) in het VRT-radioprogramma De Ochtend gezegd. Dat het testbeleid in de scholen wordt aangescherpt, is volgens Meyfroidt dan ook een goede zaak.
door
quentin.soenens
Leestijd 1 min.

Die nieuwe teststrategie voor het onderwijs bestaat erin dat van zodra er binnen de schoolmuren een mogelijke besmetting wordt gemeld, op dag 1 al een sneltest zal worden aangeboden aan alle hoogrisicocontacten. Bij een negatieve test zal op dag 7 een PCR-test worden afgenomen. De betrokken leerlingen of leerkrachten blijven intussen in quarantaine.

Het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten stijgt intussen al enkele dagen. Tussen 18 en 24 januari zijn gemiddeld 136,6 nieuwe patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is een stijging met 19%.

Onvoorspelbaarheid

Volgens Meyfroidt volgt de stijging van het aantal opnames de evolutie van het virus in de samenleving. Er is er naast de circulatie van het ‘gewone' coronavirus immers ook sprake van uitbraken met varianten. Die lokale uitbraken maken de evolutie volgens Meyfroidt ook «veel moeilijker om te voorspellen». «Die onvoorspelbaarheid maakt de situatie moeilijker om te managen», klinkt het.

"Kies voor veilig"

Om de druk op de ziekenhuizen zo laag mogelijk te houden, roept Meyfroidt niet alleen op om de maatregelen te volgen, maar ook om op het vlak van scholen, reizen... steeds voor de «veilige zijde» te kiezen. «Want we weten dat het bij een exponentiële curve snel kan gaan.»