“Pence krijgt 24 uur tijd om president Trump af te zetten”

Foto AFP / A. Drago

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zullen vandaag stappen gezet worden om president Donald Trump af te zetten. Dat heeft de voorzitster van het Huis, Nancy Pelosi, bevestigd. Om te starten krijgt vicepresident Mike Pence 24 uur tijd om het 25ste amendement te activeren en Trump onbekwaam te verklaren.

Maandagochtend zal een resolutie worden ingediend in het Huis om Pence op te roepen de regering bijeen te brengen om de president onbekwaam te verklaren om zijn taken nog langer uit te voeren.

“We roepen de vicepresident op om binnen 24 uur te reageren”, aldus Pelosi in een brief aan Democratische parlementsleden.

“Grondwet beschermen”

Als Pence daar niet op ingaat, zullen de nodige documenten worden ingediend om de afzettingsprocedure op te starten in het parlement. “Om onze grondwet en onze democratie te beschermen, zullen we met spoed handelen, omdat deze president een onmiddellijk gevaar vormt voor beide”, luidt het.

Op dit moment steunen al zeker 210 leden van het Huis van Afgevaardigden – bijna een meerderheid – het voorstel om impeachment te starten. Indien de resolutie het Huis passeert, dient een tweederde meerderheid van de Senaat akkoord te gaan om Trump ook effectief af te zetten.