Marc Van Ranst gaat vrijuit na ‘Blijf weg uit Antwerpen’-tweet

Marc Van Ranst gaat vrijuit na 'Blijf weg uit Antwerpen'-tweet
Foto Belga

De burgerlijke rechtbank in Mechelen heeft de schadeclaim van ondernemer Rudi De Kerpel tegen viroloog Marc Van Ranst afgewezen. De ondernemer had 5.000 euro schadevergoeding geëist voor gemiste inkomsten nadat Van Ranst eind juli op Twitter schreef “kom niet naar Antwerpen”, maar liet vorige maand weten af te zien van het geding. Hij vroeg de rechtbank de vordering wel te behouden, maar daar ging de rechtbank niet op in.

De Kerpel meende dat de bewuste tweet hem als ondernemer schade toebracht en besloot een burgerlijke procedure op te starten tegen de viroloog. Hij eiste 5.000 euro, het dossier werd vorige maand gepleit voor de burgerlijke rechtbank in Mechelen.

Bij aanvang kwam de boodschap dat De Kerpel de procedure wilde stopzetten. “Wij doen afstand van de procedure maar niet van de vordering, die blijft bestaan”, lichtte meester Davina Simons namens De Kerpel toe. Concreet betekent dit dat de procedure als het ware bevroren wordt en later, indien gewenst, weer geopend kan worden. Van Ranst zelf verzette zich tegen het einde van de procedure. “Als je iets doet, moet je voluit gaan”, klonk het bij hem. Hij herhaalde de bewuste tweet enkele dagen voordien nogmaals op Twitter.

780 euro

De rechter besliste om een einde te maken aan de procedure en besliste in het voordeel van Van Ranst. Hij krijgt een schadevergoeding van 780 euro van De Kerpel, een vergoeding voor de kosten die hij maakte door zelf een advocaat te raadplegen.