Onderwijs blijft bij code geel: scholen voltijds open

Foto Belga / D. Waem

Het verplichte onderwijs in Vlaanderen blijft in code geel en dus voltijds open. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na overleg. Wel blijft het mogelijk om lokaal alsnog naar code oranje te gaan.

De beslissing is genomen op basis van de besmettingscijfers, luidt het. Het merendeel van de besmettingen zou te herleiden zijn tot situaties buiten de schoolmuren. Weyts wilde daarom absoluut de scholen volledig open houden.

Lokaal kan nog steeds naar een andere kleurencode worden geschakeld, maar er zal vanaf maandag wel gepraat worden over een aanpassing van de bestaande draaiboeken. Momenteel betekent code oranje nog dat leerlingen vanaf het derde middelbaar halftijds – een week wel, gevolgd door een week niet – naar school gaan.

Prioriteit voor onderwijs

“Er is een bereidheid om te schakelen naar code oranje”, luidt het in een mededeling na het overleg. “In functie daarvan spreken de onderwijspartners maandag verder over een aanpassing van de bestaande draaiboeken gericht op veiligheid, praktische haalbaarheid, onderwijskwaliteit en het welzijn van de leerlingen en het onderwijspersoneel.”

De onderwijspartners vragen dat de samenleving prioriteit geeft aan het onderwijs. Ze willen dat er verdere maatregelen worden genomen in de vervoersstromen.

In het volwassenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs wordt wel al geschakeld naar code oranje, volgens de draaiboeken. Dat moet uiterlijk gebeuren tegen de herfstvakantie.