Hackers gooien gegevens duizend leden Wit-Russische oproerpolitie online

Via een Twitteraccount van tegenstanders van het regime van president Aleksandr Loekasjenko zijn duizend namen van Wit-Russische politiemensen online gezet. De bedoeling van het 'virtueel ontmaskeren' is de regering onder druk te zetten om een eind te maken aan het politiegeweld tegen degenen die tegen Loekasjenko demonstreren.
AFP / TUT.BY

Via een Twitteraccount van tegenstanders van het regime van president Aleksandr Loekasjenko zijn duizend namen van Wit-Russische politiemensen online gezet. De bedoeling van het ‘virtueel ontmaskeren’ is de regering onder druk te zetten om een eind te maken aan het politiegeweld tegen degenen die tegen Loekasjenko demonstreren.

“Daar gaan we. Als jullie onze mannen doden en onze vrouwen in elkaar slaan, denk dan niet dat jullie je voor eeuwig achter jullie bivakmutsen kunnen verschuilen. De eerste van Loekasjenko’s bullebakken”, staat er te lezen op het Twitter-account @NEXTA_tv. De tweet bevat een link naar een Google-document met duizend namen en geboortedata van leden van de oproerpolitie van Wit-Rusland.

Via hackers

NEXTA zegt in bezit te zijn van bijna alle namen van leden van de eenheid. Als het bekendmaken van de eerste duizend niet tot het gewenste resultaat leidt, worden meer namen gepubliceerd. NEXTA, de organisatie die via sociale media oproep tot de vele betogingen, heeft de lijst verkregen via hackers. Het ministerie van Binnenlandse Zaken reageerde dat de verantwoordelijken van het datalek gevonden en gestraft zullen worden.

Sinds de gecontesteerde herverkiezing van de autoritaire president Aleksandr Loekasjenko zijn al duizenden tegenstanders gevangen genomen. Honderden van hen zijn mishandeld en gefolterd. De VN hebben het geweld scherp veroordeeld. Ook zondag trekken demonstranten in vele steden de straten op.