Waasland-Beveren blijft dan toch in 1A, OH Leuven en Beerschot promoveren

Belga / David Pintens

De kogel is door de kerk. De komende twee seizoenen spelen er 18 ploegen in 1A, mét Waasland-Beveren, OHL en Beerschot. Daarna bestaat de hoogste afdeling weer uit 16 ploegen.

Na een maandenlange discussie heeft de Pro League eindelijk een akkoord bereikt. Hoewel het aanvankelijk de bedoeling was om het seizoen 2020-2021 met 16 ploegen en zonder Waasland-Beveren te spelen, trok die laatste naar het BAS én de rechter om hun degradatie aan te vechten.

Gelijk gekregen

Door het coronavirus kon de laatste speeldag immers niet gespeeld worden, maar de Waaslanders – die op dat moment op de laatste plaats stonden – hadden nog een waterkans om in 1A te blijven. Zowel het BAS als de rechtbank gaven hen gelijk en de Pro League hield vrijdag tijdens de Algemene Vergadering rekening met die beslissing.

Ingekorte play-offs

Het verdict? Twee seizoen lang 18 ploegen in 1A, mét Waasland-Beveren, maar tevens met tweedeklassers OHL en Beerschot. De play-offs blijven, al zullen die ingekort worden. Aan het einde van het seizoen 2020-2021 degradeert één ploeg, een jaar later zullen dat er drie zijn zodat 1A voor het seizoen van 2022-2023 uit 16 ploegen bestaat.

OHL en Beerschot spelen zondag wel nog de terugwedstrijd van de promotiefinale, maar die wedstrijd is overbodig geworden.